Is plassen onder de douche een goed idee?

Plassen onder de douche

Nu wij altijd eerlijk en open zijn, willen we dat jij dat nu ook bent. Misschien wil niet iedereen het toegeven, maar plassen, in tegenstelling tot seks onder de douche, is gewoon lekker makkelijk. Naakt ben je toch al, het kletterende water uit de douchekop prikkelt je, en dan is de keuze makkelijk gemaakt: je laat het gewoon lopen.

Je bent niet de enige. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat 80% van de mensen zich wel eens schuldig maken aan een golden shower. Is het een kwestie van gemakzucht, of spelen ander motieven wellicht een rol? Er zit echter een achter dat urine je lichaam uit moet: afvalstoffen. Is het dan wel een goed idee om tijdens een reinigende douchebeurt je urine te lozen?

Plassen onder de douche: yay or nay?

Hygiene

Laten we eerst eens kijken wat er eigenlijk in je urine zit. Urine is gefilterd afval uit je bloedbaan, dat bestaat uit water, elektrolyten en ureum. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is urine niet helemaal steriel. Zelfs als je gezond bent bevat urine bacteriën. Maar tijdens het douchen, waar er een constante aanvoer van leidingwater is, levert plassen onder de douchen geen hygiënerisico op. Daarnaast heeft urine een reinigende functie, wat niet wil zeggen dat je opeens je fles schoonmaakmiddel moet vervangen met je eigen zeik, maar de urine die in je douche verdwijnen kunnen totaal geen kwaad. De zuurgraad van je urine zorgt ervoor dat een eventuele vervuiling makkelijk los komt van het oppervlak.

Milieuvriendelijk

Het doorspelen van het toilet kst ongeveer 6 liter per keer. Dat is elatief veel water voor een kleine plasbeurt. Milieutechnisch gezien is plassen onder de douche dus een aanrader. Met een douchebeurt van 10 minuten verbruik je meer dan 50 liter water. Dan kun je beter meteen de kleine boodschap in het doucheputje achterlaten.

Genezende werking?

Er gaat een gerucht rond dat plassen onder de douche helpt bij het genezen én voorkomen van schimmelvoeten. Het is echter niet zo dat een dokter jouw zegt om lekker over je voeten heen te zeiken. In veel anti-voetschimmel crèmes zit stikstof, en laat dat nou ook toevallig in urine zitten. Dus in theorie zou het kunnen helpen, maar omdat er maar heel weinig van dit stofje in urine zit, zou je enorm veel over je voeten moeten plassen wil het helpen.

Eindoordeel

Is plassen onder de douche verstandig? Het is misschien het meest hygiënische om te doen, maar zeker niet gevaarlijk of vies. Milieutechnisch is het een goed idee aangezien je hiermee waterverspilling tegengaat, tenzij je een viespeuk bent die nooit doortrekt. En als we het gerucht mogen geloven, dan voorkomt en geneest het ook nog eens voetschimmel. Oftewel, laat maar lekker lopen onder de douche. Patricia Paay zal trots op je zijn!