Interesse in een polyamoreuze relatie? Dit moet je er over weten

Een relatie hebben met iemand kan in verschillende vormen en maten. Van scharrelen tot een prela hebben tot een committed relationship. We lopen allemaal de fases door met die ene, wat we denken, speciaal persoon. Maar wie zegt dat er voor iemand maar één persoon is. Met een beetje passen en meten passen er toch meerdere dekseltjes op een potje? Mensen die in een polyamoreuze relatie zitten hebben namelijk een relatie met meerdere mensen. Waarom één als je er ook meerdere kan hebben?
Polyamorie is een vorm van consensuele niet-monogamie. Je hebt dus relaties met verschillende mensen tegelijkertijd. Natuurlijk zijn hier ook weer allemaal gradaties in, want elke relatie is anders. Je moet samen met je partners een weg vinden in hoe het werkt voor jullie.
Polygamie vs. Polyamorie
Een polyamoreuze relatie komt dus met een aantal guidelines en issues. Want laten we eerlijk zijn, een relatie hebben met één iemand kan al vermoeiend zijn laat staan met meerdere. We moeten wel even iets duidelijk maken: polyamorie en polygamie zijn twee verschillende dingen en in vele landen hartstikke illegaal. Polygamie vind plaats wanneer één persoon met meer dan één partner getrouwd is. Bij Polyamorie gaat het om een breder scala van mensen die betrokken zijn.
Throuples
Zo heb je bijvoorbeeld de zogenaamde throuples en quads. Hier zijn alle drie of vier mensen in de relatie intiem en seksueel verbonden met elkaar. Elk throuple of quad heeft natuurlijk zijn eigen regels. De ene groep vind het fijn om met iedereen die bij de relatie betrokken is samen te wonen, andere houden het liever wat meer gescheiden. Bij een polyamoreuze relatie gaat het dus niet alleen om de seks. Ze vinden elkaar echt allemaal leuk en delen met z’n alle een intieme band.
Welke partner ben jij?
Om het je nog even wat makkelijker te maken, zijn er ook nog verschillende niveaus in partners. Sommige polyamareuze relaties hebben namelijk een primary en een secondary partner. Een primary partner is meestal de persoon waar je al langer meer was. Je bent wellicht al getrouwd, deelt financiën of hebt al een kind samen. De secondary partner hoeft niet persé zo nauw verbonden te zijn dan de primary partner. Die persoon kan voldoen aan een romantische of seksuele behoefte in jullie leven. Maar ook hierbij geldt weer dat dit niet bij elke polyamoreuze aan de orde van de dag is. Sommige groepsrelaties kiezen ervoor om hun partners niet te identificeren met een label maar gaan gewoon mee met de flow.
