Praten tijdens een concert of je bek houden?

concert

In de muziekscene wordt het de ‘Dutch Disease’ genoemd. Een verzamelnaam voor allerlei narigheden waarmee artiesten tijdens optreden te maken hebben, zoals bierdouches waar niet om gevraagd is, vervelende leuzen, schoenen die gegooid worden en het eindeloze gelul tijdens liedjes. Vooral voor buitenlandse artiesten zou dit een doorn in het oog zijn. Maar wat is nou precies de etiquette op het gebied van praten tijdens liedjes? Naast dat een dikbetaalde artiest zijn nummers ten gehore brengt, is een concert toch ook een gezellig uitje of een moment om te netwerken? En dan babbel je wat, plain and simple.

Bek open of bek dicht tijdens een optreden?

Je mening geven.

Tijdens een festivalbezoek komt het wel eens voor dat je bij een optreden verzeild raakt waar je normaal gesproken niet heen zou gaan. Nice natuurlijk, want je verbreedt je spectrum en dan wil je je mening wel eens uiten. Maar moet je dan je bek houden of deze juist open doen.

Open!

Want wat is een live-optreden zonder een recensie on the spot? Met jouw mening weten andere mensen ook waar ze beland zijn, dus trek gewoon je smoel open. “Lekkere opbouw, maar ik mis wat bas. Ohja, heeft er iemand trouwens nog een halfje?”

concert
Credits: Gage Walker

Je hebt een nieuwe fleece trui gekocht

Maar niet zomaar eentje. Zo’n mooie bruine met afritsbare mouwen én met 30% korting. Dit moet natuurlijk iedereen weten, maar er is iemand aan het optreden. Is dit wel het juiste moment?

Open!

Ik bedoel hallo, het is een fleece trui, dus trek die bek open en laat het iedereen horen: “In de sale en hij past ook nog eens bij m’n vissershoed!” Misschien vraagt de optredende artiest je wel op het podium om te vragen waar je ‘m gekocht hebt.

Je komt een vage bekende tegen

Iemand tikt je op de schouder: “Dat is potdorie lang geleden!” Je draait je om en kijk recht in het gezicht van je zwemlerares die je al minsten 15 jaar niet gezien hebt. Moet je het wegwuiven en net doen alsof je der niet meer kent, of doen alsof je doof bent?

Open!

“Dat is inderdaad lang geleden, Ans.” Wacht totdat ze je heeft voorzien van één of twee biertjes en zeg dat je weer bij je vrienden gaat staan. Prioriteiten, mensen!

Je staat in de rij om naar buiten te gaan

Je staat met je chagrijnige kop in een te lange rij en hebt net je jas aangedaan wanneer iemand tegen je zegt: “Dit was zoooooooooo tof, heb je ook zo genoten?” Je twijfelt of je inderdaad moet zeggen wat je denkt. “Houd toch je bek, dom wicht. Ik heb er geen flikker van kunnen horen door al die mensen die erdoorheen ouwehoerden.” Je bent ziedend en wilt het kwijt. Bek open of bek dicht?

Dicht!

Houd je in, laat ze maar. Zoek een stiltecoupé op en roep op ieder geluid “sssssstttttttt, dit is een stiltecoupé. Als je thuiskomt sluit je ramen en deuren, strijkt je zeiksnor glad en zet een koptelefoon met noise-canceling op. Jij gaat je tijd niet meer verdoen aan live-concerten. Opgeruimd staat netjes.

[alert type=white]Dit artikel is geschreven met een korreltje zout[/alert]
concert
Credits: Vince Fleming
Source :
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *