Ook tijdens een lockdown kan je vrijmibo gewoon doorgaan

Het is vrijdag en je hebt weer een week in lockdown overleefd. Chapeau! Waar je normaal met kwijlende bek uitkijkt naar de vrijmibo om 17:00, kijk je nu – in je joggingbroek die je al een week aan hebt – naar een sinaasappel in de deze week onaangeraakte fruitmand. In de hoop dat deze gaat vragen of je ook een biertje lust. Maar nee, die kut sinaasappel houdt mooi zijn schil.

De wekelijkse vreugde van een vrijmibo lijkt even in de koelkast terecht zijn gekomen nu je je collega’s niet meer kan zien en je aan het thuiswerken bent. Even pas op de plaats en geen sociaal leven meer voor jou dus. Of toch wel?

De absolute essentie van een vrijmibo.

Vrijdagmiddagborrels zijn goud. Het moment dat het eerste biertje opengaat verdwijnen alle frustraties die afgelopen week eventueel de kop hebben op gestoken. Brandjes worden geblust, deadlines worden vergeten en soms wordt er zelfs getongd op de wc. Het brengt een team dichter bij elkaar. Ineens blijkt die guy van ICT, die je alleen spreekt als je laptop weer eens kuren heeft, een kei in het shotten van wodka. GOUD.

De vrijdagmiddagborrel is een vloeibare scheidingslijn die ervoor zorgt dat je werkweek en weekend niet in elkaar overlopen. Daarom is het belangrijk om dit in stand te houden. Nu klinkt dit misschien allemaal heel erg dramatisch, net alsof alcohol al je problemen gaan oplossen. Zeer zeker niet, maar een glaasje jus d’orange doet dit ook niet.

[Tekst gaat verder onder foto]
Vrijmibo
Foto: John Arano

De lockdown vrijmibo

In deze tijden van crisis moet je eerst even een goed gesprek met jezelf hebben. Je moet namelijk even over het feit heen stappen dat je (voor je gevoel) in je eentje aan de drank schiet. Ik snap dat je denkt dat dit naar alcoholisme neigt, maar het is Nederlandse naïviteit om te denken dat een drankje in je eentje doen voor losers is.

Mensen die in hun eentje in een restaurant of café zitten worden nu eenmaal als zieligerds gezien, die blijkbaar niemand hebben om met hem/haar de avond door te brengen. Dit is een hele grote misvatting, want deze mensen houden genoeg van zichzelf om van een drankje te kunnen genieten en hebben hiervoor niemand anders nodig. Hier ligt hun kracht.

Zo, nu we je dit levenslesje hebben bijgebracht is het tijd voor business. Ofja, niet echt want het is bijna weekend. Skype of bel je collega’s op via FaceTime, knal een livestream aan en zet je speakers op maximaal. Welkom op de lockdown vrijmibo!

Het fijne van deze vrijmibo is dat alle drank voor jou is, je jouw eigen muziek kunt draaien, niemand last heeft van jouw bellenblaasmachine en er nooit een rij staat voor de wc (waar je nu dus even niet in kunt tongen) en jij alle ruimte hebt om jou moves te showen.

Zorg er óók voor dat je die joggingbroek een keer uittrekt, want die begint na een week toch echt te stinken, en zorg ervoor dat je jouw beste stap outfit uit de kast trekt. Kleed jezelf alsof je elk moment de deur uit kunt gaan voor een avond ‘getvertje’ in de stad. Op deze manier is de lockdown vrijmibo haast niet te onderscheiden van het echte werk. Ben je morgen brak? Boeien, het is niet alsof je ergens heen hoeft.

Foto: Vlad Sokol

Source :