Hoofdpijndossier: redenen waarom je kater erger is dan normaal

Op het moment zelf lijkt het altijd een fanastisch idee. Twee bacootjes hier, en vijf shotjes daar. Maar dan word je de volgende dag wakker met een joekel van een kater en vraag je jezelf af of je dit de volgende keer niet anders aan kunt pakken. Al snel kom je tot de conclusie dat het toch wel echt een leuke avond was en ga je verder met creperen in zelfmedelijden.

Dit zijn ook de zware ochtenden waarvan je denkt: “dit is echt de ergste kater van mijn leven”. Maar hoe kan het dat je kater soms wel erger lijkt te zijn dan normaal? Daar zijn verschillende redenen voor en wij leggen ze graag voor je uit.

Redenen waarom je kater erger is dan normaal

Een kater ontstaat wanneer je teveel alcohol hebt gedronken dan je lichaam aankan. Sounds fair. Je lichaam kan deze alcohol dan niet meer aan en dan staat een kater voor je klaar om je met open armen te ontvangen. Maar naast te veel alcohol, zijn er meer redenen waarom er een misère op je staat te wachten na een gezellige avond. Dit zijn ze!

Drinken op een lege maag

Dat alcohol drinken op een lege maag gelijk staat aan drama hebben we natuurlijk zelf al vaak genoeg ervaren. Maar wist je ook dat dit de kater verergerd omdat alcohol de maagwand irriteert en je daardoor buikpijn krijgt en misselijk wordt? Het voedsel wat je van tevoren eet is dus een soort beschermlaag. Vooraf altijd goed bunkeren dus.

kater
Credits: thom masat

Kater van slecht slapen

Na een avond goed gezopen te hebben lijkt het altijd alsof je heerlijk diep hebt liggen tukken. We moeten je helaas uit je droom helpen (no pun intended), want dit is slechts een illusie. Alcohol zorgt ervoor dat je niet in een diepe slaapt komt of dat je heel onrustig slaapt. Vaak heb je dit alleen niet door. Het feit dat je zo slecht slaapt, veroorzaakt uitindelijk ook het brakke gevoel de volgende dag.

Te weinig water

Wakker worden met een bek nog droger dan de Sahara en hoofdpijn die je zelfs je ergste vijand nog niet gunt. Alcohol droogt uit. De volgende dag dus hoofdpijn en een droge mond, omdat al het vocht hieruit getrokken is. Vergeet voor het slapen dus niet om genoeg water te drinken. Het water helpt je lever te reinigen na alle drank en voor extra hydratatie van je lichaam. Stay hydrated! Ook om 5 uur ‘s nachts.

Ouder worden

Jaja, ook jij wordt ouder. Voel je je na een avond flink stappen niet meer zo goed als een aantal jaar geleden? Helemaal niet gek! Het is wanneer je ouder wordt namelijk moeilijker voor je lichaam om te ontgiften als toen je nog een jong bloempje van zestien was. Denk dus voortaan goed na als je prestaties van vroeger weer eens wilt evenaren, want de kater wordt met het jaar erger.

kater
Credits: Kats Weil

Ongesteld

Mocht als vrouw zijnde tijdens het zuipen ongesteld zijn, dan wordt het de volgende ochtend geen pretje. Wanneer de rode zee weer om de hoek komt kijken, moet je lichaam al wat harder werken en is je weerstand ook ietsje lager. 1+1=kater.

Kater door allergie

De kans bestaat dat je allergisch bent voor iets waarvan je het niet eens weet. Iedere soort drank heeft namelijk toegevoegde stofjes en hier kan je dus óók allergisch voor zijn. Je kunt hier dan een gigantische kater van krijgen, zelfs al is het één glas. Iets om over na te denken.

Medicatie

Medicatie is geen goede combinatie samen met alcohol. Of je medicatie werkt dan nog maar half, of je kan misselijk worden en een hoge bloeddruk en leverschade krijgen. Willen we niet. Bedenk bij het volgende feestje daarom of je die drankjes écht niet kunt missen.

kater
Credits: Anna Shvets