Rioolwater laat zien welk land welke drugs gebruikt

rioolwater

De afgelopen jaren is het onderzoeken van rioolwater ene steeds gangbaardere manier geworden om patronen te zoeken in het wereldwijde drugsgebruik. Eerder onderzochten wetenschappers al bijvoorbeeld het drugsgebruik in specifieke steden of tijdens grote gebeurtenissen, zoals de totale zonsverduistering in 2017. Ira González-Mariño, universitair docent Scheikunde aan de Universiteit van Salamanca, en haar collega’s besloten het nóg groter aan te pakken en begonnen in 2001 het rioolwater te onderzoeken in Europese steden. Zij breidde het onderzoek tussen 2014 en 2017 uit naar Australië, Nieuw-Zeeland, Colombia, Martinique, Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Israël.

Afgelopen woensdag werd het onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Addiction. Hieruit blijkt dat cocaïne steeds populairder wordt in Europa, gebruiken ze in Noord- Amerika en Australazië vooral crystal meth en is Nederland de wereldwijde koploper op het gebied van MDMA.

Rioolwater

Jarenlang werd over de hele wereld rioolwater onderlaag, van in totaal zo’m 60 miljoen mensen in het grootste epidemiologische onderzoek op basis van rioolwater ooit. Ze zochten naar sporen van cocaïne, speed en MDMA om in kaart te brengen welke drugs er op welke plekken populair zijn.

Ze probeerden te vermijden dat ze hun monsters verzamelden tijdens feestdagen of evenementen, aangezien het drugsgebruik dan hoogstwaarschijnlijk hoger dan gemiddeld is en dat een vertekend beeld kan geven. Ook probeerden ze rekening te houden met het feit dat ze ook sporen van voorgeschreven medicijnen zouden kunnen aantreffen, die lijken op die van hun illegale variant. In Seattle leek er bijvoorbeeld bijzonder veel meth te worden gebruikt, maar dat kon ook te maken hebben met het relatief hoge aantal medicijnen die daar worden voorgeschreven voor ADD of ADHD.

Resultaten

De resultaten lieten zien dat ze vooral in steden als Antwerpen, Amsterdam, Zurich, Londen en Barcelona niet vies waren van drugs. Het rioolwater in Griekenland, Portugal, Finland, Polen en Zweden bevatte de minste sporen van drugs,

Cocaïne was het populairst in Londen, Bristol, Amsterdam, Zürich, Genève, St Gallen en Antwerpen, en speed in Barcelona, Genève, Bern, Zürich, Dortmund en Berlijn. Crystal meth was in Europa dan weer veel minder populair dan in de VS en Australië. MDMA wordt vooral gebruikt in Nederland, maar is ook populair in Helsinki, Oslo, Brussel, Dortmund, Zagreb, Zürich, Genève en Barcelona.