Rookruimtes horeca per direct verboden

News
// 27 september 2019
Rookruimtes
Credits: Miguel Angel Hernandez

Vanaf het ingaan va het rookverbod op 1 juli 2008 was een rookruimte de enige plek in cafés en restaurants waar rokers een peuk konden opsteken. Belangenvereniging van Nederlandse niet-rokers, de CAN (Clean Air Nederland), spande een proces aan tegen de staat om ook die rookruimtes te verbieden.

Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) had al met de horeca afgesproken dat rookruimtes vanaf 1 juli 2022 geschrapt zouden worden. Maar dat duurde Clean Air Nederland te lang. Volgens de CAN zijn rookruimtes in strijd met de ‘Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie’ voor de bestrijding van tabaksgebruik (het WHO-Kaderverdrag), een verdrag waarbij Nederland partij is. In dat verdrag staat dat Nederland zich moet inspannen voor de gezondheid van de inwoners.

De CAN werd op 13 februari al in het gelijk gesteld door het gerechtshof, maar de staat ging tegen deze uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad.

Per direct verbod

Vandaag hakte de Hoge Raad de knoop door en sprak uit dat rookruimtes in cafés, restaurants en clubs per direct weg moeten of er mag in elk geval niet meer worden gerookt. Een bittere pil voor horecaondernemers, want volgens Koninklijk Horeca Nederland zijn er nog tussen de 5700 en 7600 rookruimtes in de Nederlandse horeca. 60% van hiervan zijn na het rookverbod gebouwd en geschat wordt dat er in totaal tussen 69 en 92 miljoen euro is geïnvesteerd in rookruimtes.

Dat wordt voortaan dus naar buiten voor een saffie!

Rookruimtes

Credits: Rafal Opalski

 

Categories
News