Samenwonen? 7 dingen om rekening mee te houden

samenwonen-1

Als het goed is komt er ooit een punt in je relatie dat jullie gaan praten over de volgende stap: samenwonen. Jullie houden van elkaar, dus waarom niet zou je zeggen? Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien jullie ineens veel meer tijd met elkaar gaan doorbrengen omdat jullie onder hetzelfde dak wonen.

Jullie hebben allebei je eigen routine en dan is het moeilijk om deze ineens aan te passen omdat er toevallig iemand anders tussen dezelfde muren leeft. Maar het woord samenwonen zegt het al: je gaat SAMEN wonen. Wat van jou is, is van haar/hem en andersom.

Uiteindelijk kun je ervan genieten, but you have to put some work to it. Om dit proces wat soepeler te laten verlopen hebben we wat dingen op een rijtje gezet die je in je achterhoofd moet houden wanneer jullie de stap gaan zetten.

7 dingen om rekening mee te houden als je gaat samenwonen

1. Blijf jezelf

Allereerst is het belangrijk dat je jezelf goed kent voordat je de beslissing maakt om met iemand te gaan samenwonen. Zo weet je wat belangrijk voor jou is en kun je dit kenbaar maken aan je partner. Moet je jezelf té veel gaan aanpassen? Dan gaat het op voorhand al niet werken. Heb jij de behoeft om de hele zondag met je brakke gezicht in bed te blijven? Dan moet je dat ook zeker kunnen blijven doen.

2. Samen spullen inventariseren

Het is niet handig dat wanneer jullie intrekken in je nieuwe stulpje er drie verhuiswagens staan met twee Kingsize bedden, drie eettafels, 5 messensets en 14 stoelen. Of jullie moeten toevallig een mansion in ‘t Gooi hebben aangeschaft. In dat geval hebben we niks gezegd.

Bespreek dus van tevoren goed welke spullen er allemaal meegaan naar je nieuwe stek, welke niet en waar jullie voor naar de woonstore moeten. Welk bed gaat mee? Wil je eetkamerbanken met rugleuning? Of liever zonder. Welke stoelen kunnen nog een aantal jaartjes mee?

Je zult verstelt staan hoe jullie smaken qua interieur verschillen, maar hier gaan jullie vast en zeker uitkomen.

samenwonen-2
Credits: La Miko

3. Wie betaalt wat?

Geld is altijd een lastig dingetje, helemaal als je dit met je partner moet bespreken. Toch is het belangrijk om ruim op tijd de financiën op orde te hebben, zo kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.

Verdelen jullie de kosten 50/50 of betaalt de één iets meer dan de ander. Allemaal prima, als er maar duidelijke regels en afspraken zijn.

4. Jullie seksleven

Weet je nog toen jullie net verliefd waren en net een stel konijnen leken die 4 keer per week op elkaar doken? I hate to say it, maar dat is verleden tijd wanneer je gaat gaan samenwonen. Dat wil niet zeggen dat jullie nu helemaal geen seks meer hebben, maar het leven gaat er wel wat anders uitzien.

Omdat jullie elkaar nu elke dag zien ben je elkaar net wat eerder beu dan voorheen. Vooral als je een stressvolle dag op werk of school hebt gehad. Om geen saai stel te worden die na een potje kienen gaan slapen, moet je leren om je mindset positief te houden. Ze je issues opzij, klaar deze op en maak tijd voor elkaar. Het liefst sexy time tussen de lakens;).

5. Huishoudelijke taken

Mannen hebben er een handje van om de kantjes er vanaf te lopen als het gaat om huishoudelijke taken. In een smerig huis kan niemand leven, dus jullie moeten het samen oplossen. Het huishouden is een taak voor jullie tweetjes. Maak een to-do-list of een schema wanneer wie wat doet. Je zul merken dat in de loop van tijd deze huishoudelijke taken in je systeem gaan zitten en je elkaar er dus niet meer aan hoeft te herinneren.

6. Meningsverschillen

Het zou een leugen zijn dat jullie tijdens het samenwonen altijd met elkaar eens zijn. Frustraties en irritaties horen in een relatie, daar gaat samenwonen niets aan veranderen. Niks mis mee, daarmee blijft de boel lekker op scherp staan. Maak er alleen niet een té groot issue van. Soms ben je het gewoon niet met elkaar eens, maar laat elkaar altijd in zijn/haar waarde. Maak ruzie, los het op met seks en move on.

7. Samenwonen mag gevierd worden

Na al dat verhuizen, sjouwen, beunen en inrichten is het tijd om het te vieren. Waar je normaal en housewarming geeft voor al jullie vrienden en familie, gaat het in de tijd waarin we nu leven nét wat anders. Maar laat deze mijlpaal niet stilletjes voorbijgaan, samenwonen kan ook met z’n tweeën gevierd worden. Haal een doos wijn, champagne of een paar kratten bier en vier de volgende stap in jullie relatie. Dat grote feest komt wel een andere keer.

Gefeliciteerd, tortelduifjes!

Samenwonen-3
Credits: Andrea Piacquadio
Source :