Scheetfeitjes: de wondere wereld van scheten

scheten-1

Na een avond Chinees te hebben gegeten is de kans groot dat je in een doedelzak verandert waarbij je een geur van rotte eieren de wereld inblaast. Via je anus welteverstaan. Winderigheid, windjes, buikwind, darmgas, ruft of flatus, hoe je het ook noemt, scheten laten kent nog steeds een taboe. Niet alleen omdat het best een storend geluid geeft, ook de verspreiding van een onaangename lucht geeft een scheet niet echt de shine die het verdiend.

Wanneer je een scheet laat wordt je 90% van de tijd raar en vuil aangekeken. Toch doen we het allemaal dagelijks, gewild of ongewild. Gemiddeld laten we zo’n 12 tot 25 scheten per dag. Jep, ook jij laat er zoveel vliegen. Hoewel je misschien een scheet-expert denkt te zijn, er valt nog een hoop te vertellen over winderigheid!

De geur

Jij weet ook dat de ene scheet de andere niet is en dat is maar goed ook. Dankzij de geur van je scheten kun je een heleboel vertellen over je voeding. Zo wordt een zurige scheet veroorzaakt doordat je lichaam moeite heeft met de verwerking van koolhydraten. Misschien de volgende keer even die pasta laten staan?

Lijkt het alsof er een dozijn rotte eieren in je broek liggen? Dan is de kans groot dat je veel dierlijke eiwitten hebt gegeten. Deze zorgen er namelijk oor dat er zwavelverbindingen vrijkomen en geeft de kenmerkende geur. Speel je met de gedachte om vegan te worden? Denk er dan wel aan dat plantaardig voedsel lastiger is te ergeren is door ons lichaam. Daarom laten vegans dan ook aanzienlijk meer scheten dan non-vegans.

Meestal stinken ze niet

Scheten stinken, daar ben je vast wel eens achter gekomen toen je er onder je dekbed eentje hebt laten vliegen. Maar wist je dat het overgrote deel geurloos is. In slechts 1% van de gevallen is er daadwerkelijk sprake van een waarneembare geur. Niet de geur van roosjes in ieder geval…

Vrouwenscheten stinken meer

Goed nieuws voor de boys: vrouwenscheten stinken meer dan die van mannen. Niet dat ze daar iets aan kunnen doen, het vrouwenlichaam produceert namelijk meer waterstofsulfide.

Scheten en voeding

Merk je dat jij veel last hebt van winderigheid, dan kan het een idee zijn om bepaalde voeding te laten staan. Zoetstoffen zoals glucose-fructosestroop, maar ook zwavelhoudende voeding zoals bloemkool en eieren kunnen een stimulerende werking hebben als het gaat om winderigheid. Ook koolzuurhoudende dranken zoals bier en cola kunnen ervoor zorgen dat je meer scheten produceert.

Scheten zijn gezond

Wanneer je vaak scheten laat betekent dat je darmen in topconditie zijn. Gek genoeg geeft je lichaam voorang aan het laten van scheten. De verklaring is als volgt: het lichaam produceert namelijk waterstofsulfide, het gas dat vrijkomt als je een windje laat. Die stof is in principe giftig en je lichaam wil er dus zo snel mogelijk vanaf. De snelste weg is via het rectum, zo is natoer.

Snelheid scheten

Jij hebt vast altijd al willen weten met welke snelheid een scheet je lichaam verlaat? Met een beetje geluk haalt je scheet 11 kilometer per uur. Toch best rap voor een zuchtje met een luchtje.

Benieuwd hoe je het beste de ‘eerste scheet’ in een relatie kunt laten? Check dan even dit artikel.