Waarom de Smèrrig Zomerweekender zoveel meer is dan een hitjesfeest

Als je het voor elkaar krijgt om 12.000 (!) mensen een lang weekend los te laten gaan op de Tramkade in Den Bosch. Dan moet je iets goed doen. Een line-up vol aan nostalgische- en nieuwe hitjes-klappers is leuk, maar er is zeker meer voor nodig. En Smèrrig heeft dat heel goed in de gaten.

Smèrrig Zomerweekender 2019

Op vrijdag een Silent Disco met drie stages op zaterdag een hele dag lang met je bek in de zon dansen op kneiters van Chipz, Donnie, Snelle en Mental Theo. Die met z’n gebruinde Benidorm-mik notabene een hiphop-set wegzet van heb ik jou daar. Held.

En zondag: mensen blijken niet verzadigd. De confetti wordt uit de string gepulkt en een schoon ‘pekske’ wordt uit de kast getrokken voor een nieuwe laatste dag. De regen maakt het vuilste feestje van Brabant nog Smèrriger, maar niemand lijkt het te deren. Het is wederom volle bak en iedereen die aan het zuurstof moest in de ochtend staat nu met z’n smoel CO2 te happen bij een prachtig vormgegeven main stage.

Smèrrig

Daarover gesproken: Smèrrig haalt álles uit de kast qua aankleding. Alle vier de stages zijn prachtig vormgegeven en in één lijn met hun Instagram-page waar je kunstenaar en cult-held Yung Petsi (d’n Pets) de schuld van mag geven. Alle bekendheden worden door zijn tekeningen door de slijk (lees: man juice) gehaald, niemand wordt gespaard. En dat zet dat heerlijke vieze thema, wat overal heel sterk is doorgevoerd, nóg meer kracht bij.

Hoe zit het dan met het (overwegend vrouwelijke) publiek? Trekt iedereen z’n vuilste pakje en stoutste schoenen aan? You damn right. Helemaal als je de twerk-contest tijdens de laatste uurtjes op zondag meegekregen hebt. Maar dit alles zonder écht ordinair te worden en dus blijft het leuk voor iedereen. Ook voor mensen die niet schilderen en doordeweeks gewoon Anton heten en naar kantoor rijden in een Volvo. Ja, jij ja. Met je maatpak. En je taalgebruik. En nu staan te paraderen in je hawaii-bloesje en met een vierkante meter munten die uit je kontzak steekt staan te gillen op ‘Cowboy Cowboy’ van Chipz. Je hebt groot gelijk man.

We vinden dus trouwens ook dat de ‘cold tubs’ een blijvertje moeten zijn. Als het te heet wordt moet je gewoon afkoelen. Dat de boel dan verandert in een met drank overgoten wet leopard print dress contest, nemen we op de koop toe. Soms moet je meer schijt hebben dan een Dixi.

Hitjes

Dat ‘hitjes’ eigenlijk geen hype zijn, maar een regelrechte stroming bewijst Smèrrig wel weer. Met namen van Def Rhymz tot Jonna Fraser en van Belle Perez tot Zanger Kafke trokken ze op de Zomerweekender het begrip ‘hitjes’ zelfs nog wat verder uit. Nog verder dus dan de benen van de dame op het plaatje die de damestoiletten markeerde (zie Mellowed’s Instagram Stories in de high lights).

En door daarnaast ook nog lokale initiatieven als het elektronisch georiënteerde Spatial uit te nodigen en dronken meisjes die Natasha Beddingfield willen zingen bij de karaokebar in te zetten, toveren ze écht bij iedereen een glimlach op het smoelwerk.

Natuurlijk zijn er momenteel honderden collectieven die met een moombahton-beat Angels van Robbie Williams weten te verkrachten op een manier dat het tóch vet is. Vul dit aan met een MC die je niet verstaat en kilo’s confetti, en je hebt een feest. Maar Smèrrig gaat verder. Vooral op de Zomerweekender. En daarom staat volgend jaar de hele week weer geblokt. Want van mijn part mogen ze de maandag na de Smerrig Zomerweekender omdopen tot Blue Monday. En de dinsdag en woensdag ook.

https://www.instagram.com/p/B0f_TPqiExT/