Soa-test bij de GGD? Zo werkt het

Soa-test

Kijk, wij kunnen natuurlijk niet weten of je een soa hebt. Wanneer je zaakje jeukt, voelt alsof het in brand staat of er een naar geurtje vanaf komt, kan dat er allemaal op duiden dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt. Maar het kan ook zomaar zijn dat je nergens last van hebt en tóch een soa hebt. Daarom kan het geen kwaad om jezelf af en toe te laten testen. Dit is namelijk de enige manier om erachter te komen of je een soa hebt. Maar hoe gaat het in z’n werk? Keep reading!

Soa’s

Soa’s krijg je van onveilige seks, maar ook van handwerk en orale seks kun je er eentje oplopen. Ieder jaar krijgen er naar schatting 100.000 mensen een soa. Het moet dus niet iets zijn om je voor te schamen. Het wordt pas gênant wanneer jij andere mensen met soa’s besmet en daar niks over zegt. Ook als je zonder seksuele activiteit met een partner het gevoel hebt dat er iets mis is, neem dan gewoon contact op met de GGD of je huisarts. Better safe than sorry!

Soa-test

De soa-test

Het moment van de waarheid is daar, je gaat je laten testen. Een soa-test bij de GGD begint met het invullen van een vragenlijst op de website. Aan de hand van die vragen wordt er gekeken of en hoe ze je kunnen helpen én wat voor afspraak je krijgt. Wanneer de klachten van zodanig ernstige aard zijn wordt er geprobeerd zo snel mogelijk een afspraak te worden gemaakt. Als je alleen een snelle check wilt, kun je bij de balie soms een ‘zelftestpakketje’ ophalen en deze zelf doen, waarna je deze vervolgens inlevert.

Bij een soa-test wordt er altijd op chlamydia en gonorroe getest. Dit kun je hebben in je keel, vagina, penis of in je anus en is afhankelijk van hoe je seks hebt. Bij mannen wordt er een urinetest gedaan waarbij je in een potje plast en vrouwen krijgen een uitstrijkje van vagina. Deze worden naar het lab gestuurd, waar de monsters worden onderzocht. Alleen bij een keeltest wordt dit door een verpleegkundige gedaan, omdat je zelf vaak niet op de plek in je keel kunt komen. Mannen die seks hebben met hetzelfde geslacht worden iets uitgebreider getest, zowel een urinetest, anaaltest, keeltest en bloedtest.

Over het algemeen krijg je binnen vijf werkdagen de uitslag en mocht je een soa hebben, dan kom je terug en krijg je een antibiotica kuurtje. It’s that easy.

Anoniem

Een soa-test kun je ook anoniem doen. Je vult wel je naam en geboortedatum in, maar mocht je het niet chill vinden kun je natuurlijk gewoon aan naam verzinnen. Wél hebben ze je e-mailadres of telefoonnummer nodig voor de uitslag. Hierop krijg je je inloggegevens voor een inlogsysteem waar je de uitslag kunt inzien. Het is niet zo dat je tijdens een avond stappen ineens een berichtje krijgt met: “Gefeliciteerd, je hebt een soa.” Zou overigens wel grappig zijn.

Al met al valt zo’n soa-test dus allemaal wel mee. Beetje in een potje pissen of roeren met een wattenstaafje en wachten op de uitslag. Dus twijfel je, gewoon doen!

Soa-test

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *