Soenda 2019, een terechte favoriet onder de technoliefhebbers

Afgelopen zaterdag was het tijd voor de 11e editie van Soenda. Temperaturen boven de 20 graden, een prachtige locatie bij het water, een silent cinema met een trippy film en zes heerlijke stages waarvan de technodeuntjes af en toe nog steeds in onze oren galmen. Klinkt perfect en we kunnen zeggen: dat was het ook. Samen met zo’n 15.000 andere technoliefhebbers is er voor gezorgd dat Soenda 2019 een editie is waar wij nog lang van na zullen genieten.

Stuk voor stuk geweldige stages

KOMODO, ROTI en SOLOR

Zodra je de hoek van de ingang omliep keek je direct op een van de grotere stages: KOMODO. Een overdekte tent waar internationale DJ’s elkaar afwisselden tot aan het eind van het festival. KOMODO was gedurende de dag een van de weinige stages waar de lichteffecten écht overkwamen. De deuntjes van onder andere Somewhen (live), AnD (live) en Paula Temple waren on point en lieten de heupen van de bezoekers dingen doen waarvan ikzelf alleen maar kan dromen.

Een stukje verderop kregen we last van derdegraads FOMO met meerdere toffe stages naast elkaar. Zo vond je bij ROTI artiesten van Nederlandse bodem als Benny Rodrigues, Tam Trago en De Sluwe Vos. Verder was SOLOR op dit stuk van het terrein te vinden: een broeikas waar volop gas werd gegeven met onder andere Identified Patient en KI/KI.

Chill area

Op een festival moet je af en toe je rust pakken en je benen wat tijd geven om op te laden voor ronde twee. Het was dan ook niet voor niets dat de chill area, de foodtrucks en de silent cinema tussen de zes stages in te vinden waren. Moeten meer mensen hebben gedacht, want aan het water zag je een lange rij van mensen genieten van de zonnestralen en de muziek op de achtergrond. Een heerlijke oase waar je languit op het gras kon liggen, een partijtje tafeltennis, een potje Yahtzee of meedoen aan het XXL voetbalspel in de Lipton Ice Tea Tower.

Voor je portie WTF moest je bij de silent cinema zijn. Hier kon je jezelf vergapen aan een aardig trippy film, waarvan je gek genoeg niet kon wegkijken. Om je een idee te geven: check de video hieronder. Die puntzak met friet hadden wij ondertussen al weggewerkt, dus was het hoogtijd om de volgende stages te ontdekken.

LOMBOK, SOEMBAWA en JAVA

LOMBOK werd gehost door Pablo Discobar. Een concept dat inmiddels al vele festivals heeft afgereisd en dit jaar ook weer op Soenda aanwezig was. Deze buitenstage, omringd door het water, was ervoor gemaakt om héél erg lekker te gaan. Geen wonder dat mensen hier helemaal loco gingen op o.a. Perdu, David Vunk en de Pablo Discobar Soundsystem himself! 

Desperados hostte de stage SOEMBAWA. En waar je despo zegt, zeg je zomerse vibes! Wederom heerlijk met als hoogtepunt voor ons het optreden van Fritz Kalkbrenner. De internationale hit Sky and Sand is een pareltje in de electro en deze Duitser heeft zijn optreden meer dan waar gemaakt op Soenda 2019!

Zoals we zeiden: we zouden nog terugkomen op de eindshow. Althans, we waren op dat moment nog fysiek aanwezig. Mentaal iets verder afgetakeld, maar wat hebben wij onze ogen uitgekeken bij de show van de vrouwelijke DJ Rebekah. Op het vuurwerk was in ieder geval niet bespaard, aangezien de hemel maar blééf oplichten. Zoals je vast weet ga je op de nodige laserstralen in combinatie met techno al erg lekker, maar vuurwerk maakt de beleving altijd net dat beetje beter. Met een bek vol tanden en een droog smoelwerk – omdat we absoluut niets wilde missen als we naar de bar zouden lopen – hebben wij intens genoten. Uiteindelijk zijn we wel met wat muntjes blijven zitten, shit. 

De natoer wil ook wat

Als de sfeer, de muziek en het weer goed zit, dan is een festival over het algemeen al vrij geslaagd. Als het festival dan ook nog eens iets goed doet voor de natuur zijn wij er helemaal bij. Zo plantten de organisatie meer dan tweeduizend oeverplanten voor een bijenoase. Met planten als watermunt, rolklaver en kattenstaart hopen zij de komende jaren de bijenoase verder uit te breiden.

Ook op Soenda 2019 zelf merkte je deze natuurvriendelijke gedachte. Een wandeltocht door een veld van plastic bekers is een bekend fenomeen richting het einde van een festival. Daarom koos Soenda dit jaar voor herbruikbare bekers. Je drankje blijft langer koel, het festival wordt schoner en het bespaart 370.000 plastic bekers per jaar. Door een euro te betalen bij het kopen van je eerste drankje draag je op die manier bij aan een beter milieu. Vervolgens kon je gedurende de hele dag drinken uit een vele chillere beker die je niet in één keer fijnknijpt. Al met al, wij hebben genoten van deze prachtige dag en de natoer ook. Wij zijn er volgende jaar weer 100% bij. Tot 23 mei 2020, Soenda!

Foto’s: Guy Houben, Niels de Vries & Tim Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *