Alles wat je moet weten over de speekseltest

speekseltest-1

We weten allemaal dat je onder invloed van drugs of medicijnen bent, je niet mag deelnemen aan het verkeer. Doe je dat wel, ben je een ongelofelijke oelewapper én ben je gewoon strafbaar. Drugs vermindert concentratie en coördinatie en dus je rijvaardigheid. Gewoon niet doen. Maar het was lange tijd moeilijk voor politieagenten om aan te tonen wanneer iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. De mogelijkheid om bloed af te nemen was er, maar vanwege de beperkte toepasbaarheid gebeurde dit alleen bij incidenten. Tot de speekseltest op juli 2017 in het leven werd geroepen. Deze test kan naast de blaastest preventief worden ingezet om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Toch zijn er nog veel vragen over deze maatregel. Hoelang moet ik wachten per drug? En hoe zit het met medicijnen? Wij geven het antwoord!

Wanneer wordt je staande gehouden om een speekseltest af te nemen?

De politie mag aan iedereen vragen om mee te werken aan een speekseltest. Dat is vastgelegd in de wegenverkeerswet. Er gelden dus in principe de zelfde regels als de blaastest voor alcohol. Een aanleiding hoeft er niet te zijn, de politie vraagt het en jij werkt. En terecht natuurlijk, je rijdt gewoon slechter als je meuk in je mik hebt. “JA, MAAR IK RIJ BETER DAN JIJ MET JE PET!” Dat zal allemaal wel. Maar mensen zijn ook veel liever met XTC op, praten sneller op coke en zijn véél knapper als je lam bent. Het beïnvloed gewoon je risicobeoordeling, en dat in combinatie met verkeer is niet echt handig.

Hoe is bepaald wat het minimum is voor een strafbare waarde voor THC, cocaïne, amfetamine, methamfetamine, opiaten?

De strafbare waarden zijn niet uit de lucht gegrepen en worden bepaald door het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) en het OM. Op basis van onderzoek etc. Voor nattevingerwerk moet je hier zijn.

Is deelname aan het verkeer met medicinale cannabis ook strafbaar?

Dat ligt er helemaal hoe vaak/veel je gebruik. Dagelijks toeters roken zorgt ervoor dat je lichaam THC op gaat slaan in lichaamsvet. Als dit het geval is ben je eigenlijk continu strafbaar. Gebruik je sporadisch cannabis? Dan ben je alleen strafbaar als je high achter het stuur kruipt, ook op de brommer trouwens. Je neemt dan immers ook deel aan het verkeer. In hennepolie zit alleen CBB en geen THC, dus ben je niet strafbaar als het gebruikt. Er zijn wel Kamervragen gesteld over medicinaal gebruik en het verkeer, maar het kan nog retelang duren voordat we daar een antwoord op hebben. Een beetje zoals we gewend zijn van de Tweede Kamer. Mocht je aangehouden worden, toon dan in ieder geval aan dat het medicinaal doet. Kun je dit niet aantonen? Dan ben je grote sukkel die een héle dikke boete verdiend.

Hoelang moet ik na één joint wachten met rijden en wanneer is het uit m’n speeksel?

Hasj en wiet is tussen de zes en acht uur na gebruik te traceren in je kwijl.

Hoe zit het met pijnstillers waar morfine in zit?

Deelnemen aan het verkeer met morfine op is strafbaar. Dus als medicijnen neemt waar dat inzit mag je niet rijden. Het ligt natuurlijk ook aan de sterkte van de medicatie, dus hoeveel je wel/niet mag nemen is moeilijk te zeggen. Mocht je het niet zeker weten vraag je het gewoon bij de apotheek of huisarts. En altijd de bijsluiter lezen lieve mensen.

What about diazepam, oxazepam en dexamfetamine?

Hier geld eigenlijk gewoon hetzelfde als bij pijnstillers, al kan het wel een uitzondering zijn als je ADHD hebt. Wanneer je ADHD-medicijnen slikt is de uitspraak van de rechter doorslaggevend. Een arts schrijft medicijnen voor en wanneer blijkt dat je rijvaardigheid wordt beïnvloed, kan de rechter beslissen of jij wel of niet mag rijden.

Hoelang moet ik wachten met rijden als ik XTC heb gebruikt?

Bij een pilletje moet je tussen de 16 en 40 uur wachten. Het ligt er namelijk aan hoe zwaar de XTC is en hoe snel het lichaam alles afbreekt. Hier zit namelijk ook veel verschil in. Heb je meer in je mik gepropt, kun je het beste 40 tot 58 uur wachten. De effecten zijn dan allang en breed verdwenen, maar in je speeksel is het gewoon een stuk langer terug te vinden. In het vervolg dus op maandag gewoon lekker met het openbaar vervoer.

Hoelang is cocaïne zichtbaar in mijn speeksel?

Een eenmalig lijntje coke is na 3-4 uur niet meer in je speeksel aan te tonen. Meer lijnen, beteken meer uren en ligt het dus hier ook bij de hoeveelheid.

Hopelijk hebben we antwoord gegeven op je prangende vragen! Mochten er nog onduidelijkheden zijn, schroom dan niet om ons te mailen.

speekseltest-2
credits: William Krause
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *