Waarom we onszelf in een spiegel knapper vinden dan op foto’s

Spiegel

Voordat we de deur uitgaan, staan we al-tijd voor een spiegel. De één wat langer dan de ander en de badkamer is dan ook dé plek om even snel een foto te schieten voor op Snapchat of Instagram Stories. Je ziet er goed uit, dus waarom zou je het niet delen met de wereld? Toch is het resultaat altijd minder dan waar we op gehoopt hadden en zien er minder fleeky uit dan verwacht. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Selfies

De wondere wereld van selfies is eigenlijk maar raar en geeft letterlijk een verdraaid beeld van hoe jij er werkelijk uitziet. Uit de honderden foto’s die we schieten, zijn er vaak geen of misschien enkele geschikt om op bijvoorbeeld je Tinder-profiel te knallen. Wanneer je toch een pareltje hebt gevonden, komt dit omdat op deze selfie zowel de hoek als het licht toevallig perfect is. En dan nog gooien we er allerlei filters en poespas overheen voordat we ‘m daadwerkelijk de wereld inslingeren.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Soms zouden we onze geliefde spiegel het liefst aan stukken slaan. Een spiegel zie je enkel en alleen jouw spiegelbeeld en zie je dus nooit hoe je er écht uitziet. Op foto’s daarentegen, zie je hoe iedereen jou ziet. Dus niet in spiegelbeeld. Volg je het nog? Doordat we misschien wel twintig keer per dag in een spiegel kijken zijn we gewend geraakt aan ons spiegelbeeld en vinden we het verschrikkelijk als we onszelf op foto’s terugzien.

Het is mens eigen om onszelf liever in de spiegel te zien dan op een foto. Dove heeft ooit een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 77% van 44.000 ondervraagde vrouwen tussen de 18 en 65 jaar het liefst wegduikt wanneer er een foto wordt gemaakt.

spiegel-1
Credits: Andre Mouton