Is sporten met een kater een goed idee?

Sporten met een kater-1

Je hebt het zelf vast en zeker meegemaakt. Je hebt jezelf op een zaterdagavond beloond op een aantal heerlijke alcoholische versnaperingen. Want ja, het is weekend. Toch merk je de volgende ochtend dat je er toch wat teveel hebt genuttigd. Je wekker gaat omdat je van plan was om te gaan sporten, maar is het wel verstandig om te gaan sporten met een kater, of kun je beter iets anders doen. Wij zochten het uit!

Sporten met een kater

As we all know, een kater brengt hoofdpijn met zich mee, omdat alcohol uitdroogt en je hoofd daar alles behalve blij mee is. Maar alcohol zorgt ook voor andere lichamelijke gevolgen. Je bent chagrijniger, hebt minder energie én het heeft natuurlijk een slechte invloed op je slaap. Je valt met een aantal bakkies misschien wel sneller in slaap, de kwaliteit van slaap is echter een stuk slechter dan wanneer je niet gedronken hebt. 

Jezelf naar de sportschool slepen kost dus extra moeite en aantal daar aangekomen is je energielevel niet op het normale niveau. Ook heb je minder balans, waardoor de kans op blessures groter wordt. Daarnaast voel je door de alcohol die nog in je lichaam zit minder snel je limieten aan. Gewichten door het dak willen smijten in de sportschool is dus af te raden. Cardio daarentegen is wel goed om de ‘kwaaie dampen’ eruit te zweten.

Wat helpt dan wel?

Wat kan je nog meer doen om sneller van je kater af te komen en jezelf weer fit te voelen? Belangrijk is dat je voedingstoffen binnenkrijgt. Je lichaam heeft een optater van de drank gekregen en heeft behoefte aan vitaminen en mineralen, vetten en eiwitten. Deze voedingstoffen zorgen voor bruikbare energie en laten je vanzelf fitter voelen.

En hoewel het misschien lekker voelt om na een avond doorhalen de hele dag in bed te blijven liggen, dit gaat je kater niet verhelpen. Zorg dat je wat beweging en frisse lucht krijgt door een rondje te gaan wandelen bijvoorbeeld. Jezelf afmatten in de gym is overdreven en kun je beter bewaren totdat je weer je normale energie hebt.

Het afbreekproces van alcohol gaat nu eenmaal niet altijd zo snel als dat we zouden willen. Frisse lucht of een (koude) douche helpt over het algemeen wel om ons wat fitter te voelen. En als je nou helemaal wilt voorkomen dat je een kater krijgt. Drink dan niet! Just kidding, een drankje is vaak hartstikke gezellig, maar zorg ervoor dat je tussendoor ook een keer een glas water drinkt. En als je vrienden of vriendinnen zeggen dat dit ongezellig is, moet je ze de volgende ochtend bellen hoe erg hun kater is vertellen hoe fit jij bent.

Benieuwd naar de effecten van verschillende drugs op je sportprestaties? Dat lees je hier.

Sporten met een kater-2
Credits: Katie Barret