Onderzoek: we stoppen na ons dertigste met het ontdekken van nieuwe muziek

De streaming service Deezer heeft een onderzoek uitgevoerd om erachter te komen op welke leeftijd we neigen te stoppen met het ontdekken van nieuwe muziek. Na het afnemen van een enquête onder 1000 Britse deelnemers te hebben bleek dat de meerderheid op hun 30ste(!) last krijgt van zogeheten ‘musical paralysis’. Een term die op het gebrek aan interesse en motivatie om nieuwe muziek te ontdekken duidt.

Musical Paralysis

De redenering achter deze ‘musical paralysis’ rond het dertigste levensjaren kan worden toegeschreven aan een aantal factoren. Volgens het onderzoek tenminste. 19 % van de respondenten hoort door de enorme keus aan muziek de bomen door het bos niet meer en weet daardoor niet waar ze moeten beginnen. 16% zegt dat ze geen nieuwe muziek kunnen ontdekken doordat ze te druk zijn met hun werk en 11% kan geen frisse tunes vinden vanwege hun veeleisende, jonge kiddo’s.

Meer dan de helft van de geënquêteerden geeft aan dat ze er wel tijd voor zouden willen hebben, terwijl 47% van de 30-plussers aangeeft gewoon niet geïnteresseerd is in het ontdekken van nieuwe muziek. HOE dan vraag ik me af? 60% van de ondervraagden zegt al jaren in een muzikale sleur te zitten en luisteren alleen naar muziek die ze in de afgelopen jaren hebben ontdekt. Dit zijn waarschijnlijk die lui die nog steeds overal hun Hitzone 8 mee naartoe sleuren. Stakkers.

Piek

Volgens de studie wordt de leeftijd van 24 gezien als piek voor muzikale interesse en het ontdekken van nieuwe muziek. Op deze leeftijd luistert 75% van de respondenten tien of meer nieuwe tracks per week en zoekt 64% minsten vijf nieuwe artiesten per maand op.

Volgens Deezer’s onderzoek kun je ook eerder of later lijden aan ‘musical paralysis’, afhankelijk van waar je in het leven staat. In Schotland ligt de gemiddeld leeftijd bijvoorbeeld rond de 40, terwijl je in Wales al f*cked bent op je 23ste.

nieuwe muziek
Credits: Jean
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *