Succes streamingdiensten zorgt voor kortere nummers

streamingdiensten

Een grootschalig onderzoek in de VS naar de lengte van hits toont aan dat de gemiddelde duur van hits fors aan het dalen is. De gemiddelde duur van een liedje in de Billboard Hot 100 zakte tussen 2013 en 2018 van 3 minuut en 50 seconden naar 3 minuten en 30 seconden. Een vermindering van maar liefst 20 seconden in een tijdsbestek van 5 jaar. Voorheen werden liedjes juist opgerekt, maar het einde van de krimp lijkt zeker nog niet bereikt.

Pay per stream

Maar waarom worden de liedjes nou korter? Simpel. In Amerika was in 2018 75% van alle muziekinkomsten afkomstig van zoals Spotify en Apple Music, wat 2013 slechts 21% bedroeg. Deze partijen betalen artiesten per afgespeeld nummer, maar willen niet exact vertellen wat voor bedrag er word betaald per stream. Schattingen geven aan dat het ergens tussen $ 0,004 en $ 0,008 ligt. Het maakt maakt dus niet uit hoelang een nummer duurt of dat je nu Kanye West of Zanger Bas bent, het bedrag blijft hetzelfde.

Mark Richardson, voormalig redacteur van muzieksite Pitchfork, zegt het volgende: “Streamingdiensten zorgen voor een financieel prikkel om nummers korter te maken”.¬†

streamingdienst-1
Credits: Emiliano Vittoriosi
Source :
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *