‘Supersnelrecht’ voor drugsbezit op festivals afgeschaft

supersnelrecht

Een tijdje geleden schreven we al over de rechten die je hebt wanneer je met drugs gepakt wordt op een festival. Je wordt meegenomen naar de zogeheten ‘drugsstraat’, een speciaal ingericht stukje festivalterrein  waar festivalgangers die met drugs op zak worden gesnapt, meteen moeten voorkomen. Dagblad De Stentor meldt dat deze ‘drugsstraat’, die te vinden was op een aantal grote Nederlandse festivals, tot het verleden behoort.

Drugsstraat

En drugsstraat was niet meer dan een serie hokjes waarin zich onder meer een officier van justitie, een piketadvocaat, een reclasseringswerknemer en een werknemer van slachtofferhulp bevonden. Mensen die gepakt werden met drugs op zak werden meteen berecht, waarna ze zich weer binnen een mum van tijd terug het festivalterrein op konden. Wel vaak met een strafblad als gevolg.

Kritiek ‘supersnelrecht’

Er is de laatste jaren veel kritiek geweest op het ‘supersnelrecht’, omdat festivalgangers (al dan niet onder invloed) geneigd waren om de boete te accepteren om terug het festivalterrein weer op te mogen. Vaak niet wetende dat ze nu een strafblad aan hun broek hebben hangen, wat het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag en bijvoorbeeld het reizen naar de Verenigde Staten bemoeilijkt. In 2014 meldde de Volkskrant al dat het Openbaar Ministerie niet verplicht was dit te vermelden.

Kwaliteit boven kwantiteit

Vanaf nu behandelt het OM niet iedere zaak hetzelfde. Bezoekers die net wat meer op zak hebben dat de toegestane gebruikershoeveelheid kunnen een boete krijgen en eventueel een cursus opgelegd krijgen. Waar dan onder meer wordt uitgelegd welke juridische gevolgen arrestatie kan hebben.Dealers en grootgebruikers worden daarentegen wel hard aangepakt en op serieuzere wijze vervolgd.

Door de afschaffing van het ‘supersnelrecht’ lijkt de focus verlegd te worden van kwantiteit naar kwaliteit.

supersnelrecht-1
Credits: Tajmia Loiacono