Sziget 2022: het enige festival dat je nodig hebt deze zomer

Twee zomers lang. Het klinkt als een liedje van Corry Konings, maar eigenlijk is het een dramatisch verhaal over jou en over mij. Want de dikste party die we vorig jaar gehad hebben was via Amigo’s op die cringy studentenkamer bij je overburen. 2021 zou de summer of love worden, maar nu – één jaar later – is hij eindelijk daar! Al de hele lente trakteren we onze onwennige lichamen op een dieet van lauw bier uit hard cups en opiaten voor de liefhebbers, om die ellende van de afgelopen twee jaar te vergeten. Maar wat nou als ik je zeg dat er eigenlijk maar één festival is dat je niet kan missen deze zomer? Sziget, mate. No cap!

Sziget 2022

De hoofdstad van Hongarije is Budapest, het Parijs van Centraal-Europa. De stad wordt opgesplitst door de Donau, een rivier met een groot eiland midden in het centrum. Dit normaal zo rustige eiland wordt elke zomer omgetoverd tot het grootste (qua bezoekersaantallen) festival van Europa! Met een dikke line-up voor liefhebbers van allerlei verschillende stijlen, verkeer je je zes dagen lang in een compleet andere wereld. Een wereld, zoals de wereld elke dag zou moeten zijn.

In Nederland staan we erom bekend dat we goed zijn in het organiseren van festivals. Alles klopt gewoon: aankleding, wachtrijtjes vallen mee, line-up, randprogrammering, sfeertje, etc.. Maar de organisatie van Sziget snapt het ook. Wellicht ook dat het festival daarom zo populair is onder Nederlanders.

Eén nadeel aan de festivals in Nederland: de kans op slecht weer is groot. Dit zit in Hongarije een stukje anders. Met een gemiddelde temperatuur van 30 graden is het eerder te warm dan te koud (of nat), maar gelukkig zijn ze daar op The Island of Freedom wel op berekend, met nevel-sprinklers, gratis water en een groot strand op de camping waar je heel hard kan chillen overdag. Het hele festival is overigens de camping, want op Sziget kan je overal je tentje neerzetten. Al zie je in praktijk dat er niemand zo gek is om z’n Quechua Fresh & Black bij de Main neer te zetten. Extra gratis tip: zet ‘m rechtsvoor bij de het Techno Colloseum, daar is nooit iemand.

Line-up Sziget 2022

Helden als Stromae, Kensington, Lewis Capaldi, Calvin Harris, Dua Lipa, Artctic Monkeys en niemand minder dan Justin Bieber zullen meer dan 80.000 zieltjes naar de intens grote Main trekken. Bloedtoppers als Folamour, Jungle, BADBADNOTGOOD en Sam Fender gaan je serieus spierpijn in je onderstel bezorgen. En knoppenkoningen Clapton, Kölsch, Joris Voorn, Solardo, Ben Klock en Nina Kraviz willen je linksvoor al zwetend een choreografie zien uitvoeren met je flesje water. Iykyk.

Foto: Furesz Zsolt Photography

Take my money

Inflatie? Niet in Hongarije. Je vliegt er voor een stuivertje naar toe. Niet heel woke – wat Sziget als een van de meest duurzame festivals van Europa juist wél is. Een andere, veel hardere optie is de Sziget Express. Met een partytrein vanuit NL word je voor de deur van dit epic festival afgezet. Hoezo squadgoals? Eén nadeel: hij is kneutertje uitverkocht voor dit jaar. Toch maar even Wizz Air checken en volgend jaar zorgen dat je er vroeg bij bent!

Een ticket voor dit zesdaagse festival heb je voor nog geen €355 in de pocket. Upgrade ‘m voor €29 (!?) met de officiële preparty in een varende club en voor €39 voor de legendarische Cruisin Boat Party met Vunzige Deuntjes, met extra gratis zonnesteek in je mik. Dikke tip: veel drinken. En niet alleen halve liters à bijna gratis.

Serieus, vergelijk deze prijzen met de festivals in Nederland en je begrijpt dat zelfs mét reis, je hier veel meer voor je geld hebt. Dus trommel de fam op en zorg dat je het bij het dikste festival van Europa bent, voordat we weer in lockdown gaan. Thanks, Ernst Kuipers.

Lees onze report van de laatste Sziget in 2019 en je begrijpt dat dit de leukste middelvinger naar je lichaam ever is! Overbuurman: mij niet meer belle.