Sziget Festival is de leukste middelvinger naar je lichaam ooit!

Heel het jaar ben je trouw aan je ingewanden (no guts, no glory!). Doordeweeks dan. Je sport. Je eet (redelijk) gezond. Oké, slapen doen we wel als we bejaard zijn. Ofwel: je bent best trots op hoe je voor jezelf zorgt. Tijd om jezelf te trakteren. Eén keer grenzeloos uit je naad. Eén hele dikke middelvinger naar je lichaam. Het doel: een karkaswaarde die in de min getaxeerd wordt.

Hoe kan dat beter dan 7-daags festival op een plek waar de biertjes maar €2,50 kosten voor een halve liter?

Ik kan je vertellen:

Niet.

Sziget Festival

Ladies & gentlemen, wij introduceren u: Sziget Festival op het prachtige Óbudai eiland, mídden in Boedapest. Moohhhh!

Het grootste festival van Europa (qua bezoekersaantallen, deze zomer een half miljoen!) is direct ook een van de tofste festivals dat we ooit hebben meegemaakt (en je kan ons in principe wel pro’s noemen inmiddels). En we gaan je even haarfijn uitleggen waarom jij hier volgend jaar (5-11 augustus) bij moet zijn.

Oké, we deden wel stoer, maar Sziget draait natuurlijk niet om het om zeep helpen van je corpus (al gaat dit wel gebeuren).

Waar Sziget wél om draait is het bereiken van een langdurige staat van euforie, door het serotonine systeem dagenlang te prikkelen met hoogwaardig entertainment, bijzonder goed gezelschap en ontzettend veel alcoholische versnaperingen. Ofwel: stel je je lievelings-dagfestival voor… Ja? Oké, dit 7 keer. Achter elkaar!

Foto: RockstarPhotographers

Line-up

Waar maak je het mee dat je met je kater van een gruwelijk concert van Ed Sheeran op een bootcruise over de Donau staat te dansen op Vunzige Deuntjes, maar je wel op moet schieten, want even later is Martin Garrix van plan een van zijn dikste shows uit weg te geven en nodigt daar bij wijze van verrassing ook even Macklemore voor uit, aangezien hij morgen toch zijn eigen optreden heeft waar jij ook weer bij bent. Nou, zeg ‘t maar?

Sziget staat altijd garant voor een diverse line-up (want ook gewoon David August, Colin Benders, Richie Hawtin) en daarnaast geven de artiesten altijd iets extra’s. Want ‘hallo?’, het is wel Sziget hè?

[alert]Lees ook:

Gruwelijk fotoverslag van Sziget Festival 2019
Zo ziet een Hongaars bootfeestje van Vunzige Deuntjes op de Donau er uit
Dit is waarom de Sziget Express zo’n bucketlistding is[/alert]

Foto: RockstarPhotographers

De mensen

We houden van mensen. Dikke mensen, dunne mensen, lelijke mensen en mooie mensen. Maar vooral van mooie mensen. En mooie mensen zijn ruimschoots aanwezig op Sziget. Als je ervanuit gaat, en dat doen we, dat minimaal 25% van de Szigetbezoekers prachtmensen zijn, dan heb je al gauw… – reken maar uit – heel veel mooie mensen. Al die ‘Szitizens’, zoals bezoekers van Sziget worden genoemd, komen samen op het Island of Freedom om zeven dagen gebroederlijk het leven te vieren. Dat de dagen na Sziget een enorm zwart gat achterlaten kunnen ze dan nog niet bevroeden…

De stad

Pendelen tussen festivals en de bewoonde wereld is niemands lievelingsbezigheid, tenzij je met je MDMA-kop super verliefd bent geworden op een buschauffeur. Maar als de reis maar heel kort is en je dan in één van de tofste steden van Europa terecht komt, dan sta je in de rij! Boedapest is niet alleen een van de mooiste steden van ons continent, maar je kan er ook mja… álles. Van heerlijke (hippe, maar ook vooral niet) restaurantjes tot toffe barretjes en foute clubs. En gooi er ook een dagje sight seeiing tussendoor – het is het waard, geloof ons. En boek zeker een middagje in een van de badhuizen die Boedapest rijk is. Ideaal tegen heftige hangovers.

We raden je dan ook aan om die campings op Sziget te laten voor wat het is en een Airbnb’tje te boeken in de stad. Het is vaak vierhonderdmiljard graden in Hongarije tijdens het festival, dus een plekje met A/C is geen overbodige luxe. Toch, poes?

Foto: RockstarPhotographers

De camping 0.2

Ga je echt voor standje ‘op sterven na dood’ dan raden we je aan om géén campingticket te kopen, maar wel lekker je tentje mee te nemen. Op Sziget mag je namelijk ook gewoon gratis op het festivalterrein kamperen We kunnen ons niet voorstellen hoe kut dat is. Maar hey, wat ons betreft zet je je tentje linksvoor bij de technotent en ga je er lekker liggen wegkwijnen als de zon hoog aan de hemel staat.

De camping 2.0

Gelukkig heeft Sziget ook campings, waar het natuurlijk heel goed vertoeven is. Vooral de VIP-camping, met huisjes, schone douches en een zwembad (geen overbodige luxe). Kon je deze niet bemachtigen? Dan is er een Sziget Beach of een eilandje verderop een heerlijk zwembad. Je kan je ook laten verwennen in een van de badhuizen waar we het net over hadden. Het is wel een pré als je lekker gaat op de geur van rotte eieren.

Foto: RockstarPhotographers

Vakantie

Eigenlijk is een weekje Sziget een soort vakantie. De combinatie met de stad, maar ook vooral het festival zelf. Het terrein is enorm. Overal is de hele dag iets te doen. Denk aan circus-acts. En denk nu aan Afrikaanse danslessen. En nu aan een kermis. Én cabaretiers! (leuk dat ik even je gedachte onder controle had.) En dat als aanvulling op alle toffe artiesten die op Sziget geprogrammeerd worden. En, je komt totaal uitgerust weer thuis. Of toch niet. Maar verder is het net vakantie.

Sziget Express

Van over de hele wereld komen ze naar Sziget toe en wij begrijpen dat wel. Wij begrijpen de wereld, zeg maar. Maar de Nederlanders hebben iets extra’s. Wij kunnen namelijk de Sziget Express pakken. Denk aan allemaal karretjes vol bronstige Nederlanders die in 20 uur alvast de helft van hun drankvoorraad voor 7 dagen soldaat maken (op de heenweg dan hè). De terugweg kan je vast zelf een voorstelling van maken.

Maar super dik natuurlijk en eigenlijk een must als je naar Sziget gaat (en de tijd hebt).

Foto: RockstarPhotographers

De kleine lettertjes

Niemand had ons voorafgaand verteld aan de gruwelijke aftermath die Sziget zou achterlaten. Ineens hoef je geen app meer te openen waar op staat wat je vandaag gaat doen. Ineens moet je creatief zijn als iemand vraagt: wat wil je drinken? Ineens kan je niet meer betalen met je polsbandje. Ineens zijn er geen mooie mensen meer, waar je ook kijkt. Ineens word je heel vreemd aangekeken, i.p.v. dat je kusjes krijgt als je “Egészségére! Úgy néz ki, mint egy angyal” zegt. Ineens…

Ineens is daar een leegte…

Gelukkig is Lowlands áltijd aansluitend!

Foto: RockstarPhotographers
Foto: RockstarPhotographers
Foto: RockstarPhotographers
Foto: RockstarPhotographers