Een tattoo laten zetten brengt de nodige risico’s met zich mee

Sommige mensen zitten al van het puntje van hun hoofd tot het uiterste puntje van hun grote teen onder de tatoeages. Anderen hebben er misschien één of twee en dan heb je ook nog mensen die al jarenlang roepen dat ze een tattoo willen laten zetten. Misschien heb je op die ene zuipvakantie wel een zogenaamde ‘hilarische’ tattoo op je kont gezet, waar je de volgende dag nog even extra veel hoofdpijn door had. Toch is het geen slecht idee om even goed (en nuchter) na te denken of je wel een tatoeage wil laten zetten, want het brengt de nodige risico’s met zich mee.

Infecties door je nieuwe, gave tattoo

Meestal gaat het goed bij het zetten van een tattoo. Het is logisch dat je huid geïrriteerd raakt, want hoe zou jij het vinden als er een naald duizenden keren door je huid prikt. Het kan dan ook voorkomen dat je te maken krijgt met een infectie. Geen paniek, deze worden gewoon behandelt bij de huisarts.

tattoo
Photo by Allef Vinicius

Je kunt ook te maken hebben met ernstigere infecties. Daarvoor moet je naar de dermatoloog. Dit soort infecties herken je aan pijn, een zwelling en pus. Lekker hè? Er zijn nog zeldzamere infecties. Die komen vaak voor wanneer je een tatoeage in het buitenland laat zetten, net zoals die ene op je kont. Deze zijn gelukkig meestal ook met antibiotica te behandelen.

De inkt lekt weg

Je kunt te maken krijgen met een ‘blowout‘. Nee, geen blowjob, maar een blowout. Hierbij verspreid de inkt zich verder onder de huid, in de lederhuid of in de vetlaag. Dit kan gebeuren wanneer de tatoeëerder de naald net even wat te diep je huid in heeft geprikt of wanneer de huid dun is. Hoe je dit oplost? Je kunt het proberen weg te laten laseren. Kost je wel weer even wat meer geld.

Een rode tattoo geeft problemen

Rood is de kleur van de liefde, maar ook de kleur van gevaar. Bij tatoeages is het tweede van toepassing. Als het aankomt op allergieën die komen kijken bij tatoeages, dan komen deze het meest voor bij rode inkt. En dan maken we het even nog wat minder tof; het geldt voor het hele roodspectrum. Hierbij horen dus ook roze, paars en bruin. Daar gaat je tattoo van die paarse olifant met roze sokken…

Photo by Jamakassi

De reactie verschijnt meestal pas na een jaar. De tattoo gaat dan zwellen, jeuken en schilferen. Soms komen er zelfs dikke eeltlagen op, bah. Ook blaren kunnen voorkomen of zelfs wonden. Misschien is het toch beter om het gewoon bij die zwart-witte tattoo te houden.

Last but not least… het risico op een auto-immuunziekte

En dat is natuurlijk iets wat je absoluut niet wil. Auto-immuunziekte kunnen ontstaan bij een beschadiging van de huid, dus ook op een plek waar je een tattoo hebt laten zetten. De auto-immuunziektes die voor kunnen komen zijn psoriasis en sarcoïdose. Dit zijn zeker varianten die zeer ernstig kunnen zijn.

We willen je absoluut niet bang maken voor het zetten van een tatoeage. Wel willen we je erop attenderen dat het niet iets is wat je zo even moet doen. Denk er goed over na en doe goede research naar welke tatoeëerders veilig en schoon werken, onze grote broer Manify helpt je alvast op weg met het vinden van de beste tattoo-shops in Nederland.

tattoo
Photo by Dylan Sauerwein

 

Source :