Is het tijd om telefoons bij live evenementen te verbieden?

Telefoongebruik

Het is algemeen dat telefoongebruik bij concerten en festivals een groot probleem is. DJ’s praten er al sinds 2015 over en eerder pleitte zowel de Ierse Annie Mac en The Warehouse Project-oprichter Sacha Lord voor een verbod van telefoons in clubs of festivals.

Nu zijn er door een Brits onderzoek voor het eerst harde cijfers die precies laten zien wat bezoekers denken over het gebruik van telefoons bij live evenementen. De gegevens zijn afkomstig uit een enquete die gedurende een periode van 12 maanden is uitgevoerd door het ticketbedrijf Eventbrite. Er werden 1.031 Britse volwassenen, die het afgelopen jaar een festival of concert hebben bijgewoond, ondervraagd. En hoewel de gegevens laten zien dat we een hekel aan hebben aan telefoons op de dansvloer, kwamen er ook wat opvallende resultaten naar voren.

Telefoongebruik tijdens live evenementen

Laten we eerst kijken hoe onpopulair filmen of foto’s maken tijdens live evenementen. 70% van de ondervraagden zeiden het irritante te vinden wanneer iemand foto’s of filmpjes maakt tijdens een show. Een nog groter percentage – 81% – gaf aan het te begrijpen dat artiesten het niet tof vinden wanneer hij/zij gefilmd of gefotografeerd tijdens een optreden.

Ook zei de meerderheid dat ze het gevoel hebben iets te missen van de show wanneer ze alleen maar met hun telefoon in de hand lopen te zwaaien. Foto’s maken leidt enorm af, en het goed doen is een vak apart – vraag maar aan een festivalfotograaf.

Dr. Lina Henkel van de Fairfield University in Connecticut legt uit dat de kans kleiner is dat je iets onthoudt wanneer je er constant foto’s of video’s van maakt. Ze noemt dit het “photo-taking impairment effect” en treed op wanneer je de verantwoordelijkheid om iets te onthouden afstaat aan je smartphone.

Negatief effect op publiek

De mens is niet gemaakt om het leven achter een scherm te ervaren. Helemaal niet in een club, bij een concert of tijdens een festival, waar fysieke ervaringen moeilijk te zijn repliceren. Dat maakt het juist zo tof. Waar je ook bent, het is minder leuk wanneer je alleen maar staat te filmen en heeft ook een negatief effect op het publiek. Iedere ongeïnteresseerde persoon fungeert als een soort ‘zwart gat’ voor sociale energie, omdat je de aandacht wegtrekt van wat er eigenlijk op dat moment gebeurd.

Maar als we weten dat het fotograferen en filmen artiesten irriteert, net als de mensen om je heen, waarom blijven we het dan nog massaal doen?

Nou, omdat we egoïstisch zijn.

Mensen zeggen eigenlijk: Ik wil mijn telefoon gebruiken op een evenement om dat perfecte plaatje of video te schieten, maar wanneer iemand anders het doet is het irritant.

Festivals, clubs en concerten zijn namelijk dé plek om de perfecte dag of avond te hebben, ook al gaat dat ten koste van die van iemand anders. Maar die perfecte avond word een heel stuk moeilijker wanneer je het podium niet kunt zien door de zee van telefoons. Of wanneer dat groepje giechelende dames aan een stuk door selfies aan het schieten.

Maar ondanks dat het gros van de respondenten telefoongebruik bij live evenementen vervelend vindt, zullen we het voorlopig blijven terugzien. Eénderde van de respondenten gaf namelijk aan dat filmen en fotograferen een belangrijk onderdeel van de ervaring was, en de helft gaf aan ook foto’s en video’s te maken bij de events die ze hebben bijgewoond.

What’s next?

Als we dit probleem aan willen pakken zal het aankomen op hoe artiesten en locaties hier mee omgaan. Ondanks het algemene begrip dat hardhandig optreden fans zal afschrikken, laat het onderzoek ook zien dat de meerderheid van de mensen – 69% – veel waarde hecht aan maatregelen om het telefoongebruik tijdens events te verminderen. Denk aan ‘no phone zones‘ of  personeel dat jou aanspreekt wanneer je aan het fotograferen of filmen bent.

Daarnaast kunnen artiesten zich tot hun fans wenden op social media, waardoor zij worden worden herinnerd van de show te genieten, in plaats van om het via een scherm te beleven. De Amerikaanse komiek Dave Chappelle en artiest Jack White hebben telefoons al verbannen bij hun shows met behulp van Yondr, een service die zakjes maakt voor smartphones die worden afgesloten met een slot en alleen op bepaalde locaties kunnen worden ontgrendeld. Puur omdat zij het telefoongebruik bij hun optredens helemaal beu waren.

Of het nu meer ‘no-photo policies’ zijn zoals  Berlijnse clubs hanteren, posters op de dansvloer die mensen vraagt mensen vraagt om hun telefoon in de zak te houden of services als Yondr, de support is er. Wat er verder dus gebeurd, is aan ons.

Telefoongebruik-1
Credits: Brandon Erlinger-Ford