Britse milieuorganisatie wil tentbelasting invoeren voor festivalcampings

News
// 4 september 2019
tentbelasting
Credits: Matei Marcu

Als je een keer op een festivalcamping hebt gestaan weet je precies waar ik het over heb. Na afloop is het campingterrein een wasteland,  bezaaid met rommel en achtergelaten tenten. Tenten die met een beetje schoonmaakwerk nog prima te gebruiken zijn voor een volgend festival, maar na een festival willen mensen met hun schaatskaken zo snel mogelijk naar huis en nemen niet meer de moeite om hun tent fatsoenlijk op te ruimen.

De vervuiling die deze tenten veroorzaken moet door de organisatie worden opgeruimd en om dit terug te dringen heeft de Britse milieuorganisatie Clean Up Britain en voorstel gedaan om een vorm van tentbelasting in te voeren. En dat is misschien helemaal nog niet zon gek idee.

Tentbelasting

De tentbelasting werkt als een soort borg die je betaalt als je een tent op het campingterrein wilt opzetten. Wanneer je weer huiswaarts keert moet je aantonen dat je je tent hebt opgeruimd en ook daadwerkelijk mee terugneemt. Doe je dit? Dan krijg je de vooraf betaalde borg netjes weer terug. Voor veel festivalbezoekers is niet wellicht de motivatie die ze zoeken om hun tent weer netjes op te ruimen, wat de organisatie weer een hoop opruimwerk scheelt en er minder afval wordt geproduceerd.

De oprichter van Cean Up Britain vertelde aan The Independent wat hun motivatie achter het voorstel is: “It’s more about trying to get the festival advertisers to accept, as part of their green sustainability strategy, that this should be part of it next year. The festival-goers need to understand that it’s not good enough in this day and age just to abandon a tent which is in most cases is probably perfectly good to clean and reuse.”