The Social Dilemma: 10 tips om je telefoon minder te gebruiken

The Social Dilemma

Een van de meest besproken documentairefilms van 2020 is toch wel The Social Dilemma. Deze Netflix docu laat de darkside van social media, smartphones en technologische ontwikkelingen zien en contfronteert de kijker met de gevolgen hiervan.

Omdat de gevolgen nogal schokkend waren besloten veel mensen na het zien van The Social Dilemma om bijvoorbeeld Facebook te verwijderen, hun telefoon minder te gaan gebruiken en minder tijd aan social media te besteden. Hoewel iedereen natuurlijk zelf over het gebruik van hun telefoon en social media bepaalt, gaf de docu aan het einde ook een aantal tips die iedereen ter harte zou moeten nemen. Wij bespreken ze hier.

The Social Dilemma: 10 tips om je telefoon minder te gebruiken

The Social Dilemma

Om je nog een kleine backstory te geven over de documentaire The Social Dilemma, vertellen we kort waar het over gaat, mocht je ‘m niet gezien hebben. De docu gaat over de duistere kant van social media. Met behulp van insiders en oud-medewerkers van Instagram, Google en Twitter krijgt de kijker een confronterend kijkje in de spiegel. Hierin wordt duidelijk voor wat voor ellende social media zorgt en wat de gebruiker onbewust allemaal accepteert.

En dan de tips van experts uit de techindustrie die je gaan helpen minder op je telefoon te zitten.

1. Apps verwijderen

Grote kans dat je telefoon vol staat met apps waarvan je de helft niet eens gebruikt. Tenzij jij die persoon bent die altijd met opslag te weinig zit en daardoor slechts vijf apps gedownload heeft. De tip die een van de experts van The Social Dilemma geeft: verwijder alle apps die voelen als tijdverspilling, a.k.a. bijna allemaal dus. Als je de apps niet meer hebt, kun je er ook niet op zitten.

2. Minimaal één social media-app weg

Om nog even in het kader van apps verwijders te blijven. Je kunt best minimaal één social media-app verwijderen. Denk realistisch na en bedenk of je écht Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter, Pinterest, YouTube etc. allemaal nodig hebt. Met een paar accounts minder blijf je waarschijnlijk net zo goed op de hoogte én ben je dus weer van een app extra af.

3. Aanbevolen video’s

Tipje van de computerfilosoof Jaron Lanier. Hij zegt dat je nooit aanbevolen video’s op YouTube of andere social media moet kijken. Kies juist altijd zelf wat je kijkt. “Zo bestrijd je de verspreiding van verwerpelijke content”, zegt hij. Er zijn trouwens Chroom-extenies die zorgen dat die aanbevelingen verwijderd worden!

The Social Dilemma
Credits: Adrianna Calvo

4. Apparaten uit de slaapkamer

Jazeker je hoort het goed, alle apparaten moeten de slaapkamer uit. Niets is zo slecht als voor het slapen nog op die schermpjes te turen. Gebruik je je telefoon als wekker? Overweeg dan bijvoorbeeld om een wekkerradio aan te schaffen.

5. Bronnen checken

Kijk altijd voordat je iets deelt waar de informatie vandaan komt. Daarnaast is het goed om te bedenken met wat voor intentie iets geschreven of gemonteerd is. Twijfel je? Dan is het waarschijnlijk niet betrouwbaar en deel je voor hetzelfde geld nepnieuws.

6. Notificaties uit

Notificaties zijn de boosdoener van een groot gedeelte van je smartphonegedrag. Daarom zeggen alle experts en out-medewerkers die meewerken aan The Social Dilemma in koor dat je je notificaties beter uit kunt zetten. Wanneer deze aan staan, staat je brein ook de hele dag aan omdat er gedurende de dag notificaties verwacht worden. Hierdoor blijf je constant je telefoon checken.

The Social Dilemma
Credits: Sara Kurfeß

7. Qwant

Voormalig top-engineer bij Google Guillaume Chaslot geeft wel een erg opmerkelijke tip. Hij zegt dat je beter Google niet kunt gebruiken (lees zijn voormalige functietitel nog een keer). Gebruik daarentegen liever Quant, deze slaat je zoekgeschiendenis namelijk niet op.

8. Kinderen en social media

Nog een opmerkelijke uitspraak. Iedereen in de techindustrie zegt hun kinderen ver van social media weg te willen houden omdat ze zelf weten hoe ellendig het is. Denk daarom niet alleen aan jezelf, maar ook aan de toekomst.

9. Mensen volgen met wie je het niet eens bent

Dit klinkt misschien raar, want waarom zou je mensen volgen met wie je het niet eens bent. Toch zegt datawetenschapper en wiskundige Cathy O’Neil dat het goed is om dit te doen. Zo krijg je verschillende soorten informatie in je leven.

10. Bekijk de docu

Deze is misschien een beetje voor de hand liggend, maar als je genoeg redenen wil zien waarom het het waard is om je telefoon minder te gebruiken, dan moet je The Social Dillema ook zelf eens kijken. Deze must-see is een stukje bewustwording die voor iedereen goed is.

The Social Dilemma
Credits: freestocks.org