Wist je dat thee en cocaïne weinig van elkaar verschillen?

Thee

Het klinkt bizar als we het zeggen, maar cocaïne en thee verschillen eigenlijk maar heel weinig van elkaar. We zeggen nu niet direct dat je theebladeren op kan snuiven en de hele nacht naar je plafond loopt te staren. Maar als we kijken naar de zuiverheid van een kostbaar product dan barst het van de overeenkomsten. Kijk maar naar deze waardevolle producten. Ze kunnen allebei via ondergrondse wegen in ons lang gesmokkeld worden. Je kan thee en cocaïne ook nog eens allebei met extra ingrediënten versnijden. Net zoals cocaïne is er dan spraken van nep-dope oftewel versneden tea.

Cocaïne en thee lijken eigenlijk bizar veel op elkaar

In de 18e eeuw was thee enorm waardevol. Er was een hoge vraag naar tea wat vooral door de elite werd gedronken, maar er was een klein aanbod. Hierdoor zagen de criminelen van toen een lucratieve business in het smokkelen van thee. Ja, je hoort het goed tea werd vroeger illegaal over de grens gesmokkeld. Net als met cocaïne worden theeblaadjes gemengd en versneden zodat er meer winst opgemaakt kan worden.

Ze versneden theebladeren met bizarre dingen zoals: takjes, zwijgen, zaagsel, planten, schapenmest en ijzervijlsel. In 1770 was dit een big business en konden ze op deze manier hun theevoorraad aanzienlijk vergroten. Begin je het al een beetje te zien als de huidige cocaïne handel?

Thee
Foto: Nathan Dumlao

Hoe puurder de cocaïne hoe beter

Omdat pure cocaïne een aanzienlijk hoge straatwaarde heeft, wil iedereen natuurlijk veel winst maken. Daarom versnijden ze de cocaïne vaak met paracetamol of bakpoeder. Wat wellicht schokkend klinkt, is dat thee vandaag de dag nog steeds versneden wordt. De grootste theemerken hebben vaak nog allerlei extra ingrediënten in hun tea. Ze versnijden het dus nog steeds.

Waarom wordt thee nog steeds versneden?

Tea wordt gemaakt op massaproductieschaal. Er worden dus velden met thee geoogst en vervolgens wordt de hele oogst, inclusief takken meegenomen in het productieproces. De takjes beschadigen echter de theeblaadjes en dit zorgt voor een afweermechanisme van de plant. Hierdoor krijgt de thee een bittere smaak. Om vervolgens de tea wel weer extra smaak te geven voegen ze kleine balletjes met smaak- en zoetstoffen toe. Best raar eigenlijk als je erover nadenkt. Iets toevoegen omdat je de smaak zelf hebt verpest.

Zie je de gelijkenissen van cocaïne en thee een beetje? Is cocaïne nu de thee van de toekomst? Dat denken we niet, maar het heeft wel enorm veel van elkaar weg.

Thee
Foto: Alisher Sharip
Source :