[Throwback Techno] Derrick May

Hear
// 21 december 2019
Derrick May
Credits: J Newhouse
In ‘Throwback Techno’ gaan we terug in de tijd. Je kunt ons een stel mafklappers noemen als we weer eens in de vroege morgen uit onze aardlekschakelaar staan te gaan op de meest minimale deuntjes, maar we zijn heus niet de eerste. Techno stamt al uit eind jaren ’80, toen het in Chicago en Detroit voor het eerst gedraaid werd. De eerste invloeden van dit heerlijke genre zijn zelfs nog eerder terug te vinden, denk aan Donna Summer en New Order.

Maar vandaag staat Derrick May in onze spotlights.

Vorige keer: Jeff Mills

Derrick May

Derrick May is geboren in het Detroit van 1963 en als enigszins grotendeels opgevoed door alleen zijn moeder. Op zijn dertiende ging hij naar school in een buitenwijk van Belleville, waar hij Juan Atkins ontmoette. De twee ruilde mixtapes, waardoor Derrick bekend werd met de wereld van Parliament, Kraftwerk en Gary Numan. Toen zijn moeder naar Chicago verhuisde, bleef Derrick in Detroit om zijn school af te maken met zijn andere vriend Kevin Saunderson.

Samen met zijn schoolvrienden Kevin Saunderson en Juan Atkins vormde hij The Belleville Three. Zij traden onder deze noemer eenmalig op. Dit was op het Nederlandse Awakenings Festival in 2010. Alle drie waren ze fan van de muziek van Kraftwerk en Depeche Mode en in hun vrije tijd produceerden ze zelf hun elektronische muziek. Ze stonden daarmee aan de wieg van de technomuziek in Amerika. In 1986 richtte hij het label Transmat op. In 1987 maakte hij zijn naam met de single Strings of life van Rhythim is Rhythim. Deze track wordt gezien als een van de invloedrijkste platen op het gebied van techno.

De naam “Strings of life” is aan de track gegeven door Frankie Knuckles. Frankie Knuckles draaide een demoversie in Chicago, waarbij mensen vroegen aan Knuckles: ‘What is that strings track?’ Het schijnt dat Frankie Knuckles als antwoord steevast zei: “That are the strings of life!”. De rest is geschiedenis.

https://www.youtube.com/watch?v=Bog6l3w2PS4

https://www.youtube.com/watch?v=AE5raOk22uk