[Throwback Techno] Green Velvet

[alert type=white]In ‘Throwback Techno’ gaan we terug in de tijd. Je kunt ons een stel mafklappers noemen als we weer eens in de vroege morgen uit onze aardlekschakelaar staan te gaan op de meest minimale deuntjes, maar we zijn heus niet de eerste. Techno stamt al uit eind jaren ’80, toen het in Chicago en Detroit voor het eerst gedraaid werd. De eerste invloeden van dit heerlijke genre zijn zelfs nog eerder terug te vinden, denk aan Donna Summer en New Order.

Maar vandaag staat Green Velvet in onze spotlights.[/alert]

Vorige keer: Marusha

Curtis Jones, Cajmere of Green Velvet. Zij zijn allemaal dezelfde persoon, maar de een zal je beter kennen dan de ander. Deze Amerikaanse producer brengt techno uit onder de naam Green Velvet. Meer van de houseplaten? Dan heb je Cajmere vast vaker voorbij horen komen. Wie je ook beter kent, zijn unieke verschijning door zijn steeds veranderende kleding en pruiken zullen zeker niet onopgemerkt blijven!

Green Velvet

Curtin Jones werd in 1967 geboren in ooooh, Chicago! Hij besloot om chemische technologie te studeren aan de Universiteit van Illinois. Daar maakte hij kennis met de energieke cultuur en levensstijl van de housescene. In 1991 had hij genoeg van al het studeren en keerde Jones terug naar Chicago. Hier zou hij zijn droom nastreven om housemuziek te produceren.

Een jaar later maakte hij als zijn alterego Cajmere indruk op de housescene met zijn plaat Coffee Pot. Kort daarna volgde de productie van U got me up van Dajaé. Deze plaat kwam vervolgens in de Nederlandse Top 40. Met deze artieste nam Jones vervolgens nog de hit Brighter Days op. Op dat punt besloot hij om zijn eigen label Cajual Records te starten. Daarmee had hij een doel in zicht: het ontwikkelen van een geluid dat representatief was voor Chicago. Hiermee zou Cajmere de grootste stad van Illinois weer op de kaart zetten.

Cajmere Relief Records

In 1993 besloot Cajmere om een nieuw label op te richten voor ander soort werk. Dat label was de geboorte van de experimentele en excentrieke afro pruik dragende identiteit die we beter kennen als Green Velvet. Zijn eerste release genaamd Preacherman zorgde al voor veel bekendheid. Hij vervolgde de debuutplaat met Flash en The Stalker. Onverwachte lof en wereldwijde erkenning was het gevolg voor Green Velvet.

Een poging om de elektronische funk uit de jaren tachtig te combineren met de cultuur van Chicago leidde in 1997 tot de plaat Answering Machine. Twee jaar later maakte een elektronische trip over een landschap met Constant Chaos. Volgens Green Velvet himself een soort volksmuziek voor de rave scene. Hulde aan deze technoheld!

 

Source :