[Throwback Techno] John Digweed

John Digweed
[alert type=white]In ‘Throwback Techno’ gaan we terug in de tijd. Je kunt ons een stel mafklappers noemen als we weer eens in de vroege morgen uit onze aardlekschakelaar staan te gaan op de meest minimale deuntjes, maar we zijn heus niet de eerste. Techno stamt al uit eind jaren ’80, toen het in Chicago en Detroit voor het eerst gedraaid werd. De eerste invloeden van dit heerlijke genre zijn zelfs nog eerder terug te vinden, denk aan Donna Summer en New Order.

Vandaag staat John Digweed in onze spotlights.[/alert]

Vorige keer: Kraftwerk

John Digweed

John Digweed (1967) begon op 15-jarige leeftijd met draaien en maakt al snel naam voor zichzelf in zijn geboortestad Hastings, waar hij succesvolle clubavonden organiseerde. De meest bekende zijn zijn succesvolle raves op Hastings Pier waren, waar Carl Cox en The Prodigy optraden. Zijn doorbraak kwam echter pas in 1993, toen hij een demo stuurde naar Geoff Oakes, oprichter van de Renaissance nachtclub in Mansfield. Hij liet deze horen aan college Alexander Coe (aka Sasha) en de twee werden goede vrienden en vormden daarnaast ook een DJ-duo.

In samenwerking met Sasha staat Digweed bekend om zijn progressieve house en produceerde de eerste commerciële compilatie voor een nachtclub getiteld Renaissance: The Mix Collection. Tot die tijd werden mixtapes van clubs alleen door DJ’s verspreid. De Renaissance-mix was de eerste keer dat een verzamel-CD strategisch was gepland voor marketing. Het duo bracht daarna ook Northern exposure (1996) en Northern exposure II(1997) uit en draaide vanaf 1998 maandelijks in de club Twilo in New York, tot deze in 2001 door de New Yorkse politie wordt gesloten.

Digweed startte vervolgens het platenlabel Bedrock Records om de muziek die hij op dat moment speelde verder te promoten. Hij en zijn vriend Nick Muir gingen verder met het produceren van de Bedrock-alias en kregen hun grote doorbraak toen hun eerste nummer “For What You Dream Of” werd gebruikt in de film Trainspotting.

Tussen 2000 en 2005 promootte Digweed zijn “Bedrock” -geluid met maandelijkse clubavonden voor bekende en nieuwkomers in de elektronische muziekscene. Op 10 oktober 2008 vierde hij zijn tiende verjaardag van zijn Bedrock-avonden in club Matter in Londen.

Digweed behoorde van 1998 tot 2008 tot de top tien artiesten en werd in 2001 zelfs verkozen tot nummer 1 van DJ Mag Top 100. Geen misselijke cijfers voor deze enorme eindbaas.