[Throwback techno] Juan Atkins

Hear
// 4 januari 2020
Juan Atkins
Credits: Adrien Mogenet
In ‘Throwback Techno’ gaan we terug in de tijd. Je kunt ons een stel mafklappers noemen als we weer eens in de vroege morgen uit onze aardlekschakelaar staan te gaan op de meest minimale deuntjes, maar we zijn heus niet de eerste. Techno stamt al uit eind jaren ’80, toen het in Chicago en Detroit voor het eerst gedraaid werd. De eerste invloeden van dit heerlijke genre zijn zelfs nog eerder terug te vinden, denk aan Donna Summer en New Order.

Maar vandaag staat Juan Atkins in onze spotlights.

Vorige keer: Derrick May

Juan Atkins

Juan Atkins werd geboren in Detroit en was de zoon van een concert promoter en begon daarom al op vroege leeftijd met het bespelen van instrumenten. Op 16-jarige leeftijd kwam hij samen met zijn schoolvrienden Derrick May en Kevin Saunderson in aanraking met elektronische muziek, wat uiteindelijk zijn leven zou veranderen. Het geluid van synthesizers deed hem denken aan landende UFO’s en al snel liet hij de gitaar en drums links liggen en schaftte een synthesizer aan.

Eerst draaide hij werken van Kraftwerk en Depeche Mode, maar begon zich daarna te focussen op eigen producties. Eerst onder de pseudoniemen Cybotron, waarmee hij zijn debuutalbum ‘Enter’ produceerde. In 1985 veranderd hij zijn naam naar Model 500 en bracht beroemde tracks uit ‘No UFOs’ en ‘Night Drive’. In 1998 bracht hij ‘Skynet’ uit onder de alias ‘Infiniti’. Juan Atkins wordt niet alleen als de meest innovatieve DJ en producers ter wereld gezien, maar is ook de eerste persoon die de term techno in muziek introduceerde.