[THROWBACK TECHNO] Luke Slater

Luke Slater-1
[alert type=white]In ‘Throwback Techno’ gaan we terug in de tijd. Je kunt ons een stel mafklappers noemen als we weer eens in de vroege morgen uit onze aardlekschakelaar staan te gaan op de meest minimale deuntjes, maar we zijn heus niet de eerste. Techno stamt al uit eind jaren ’80, toen het in Chicago en Detroit voor het eerst gedraaid werd. De eerste invloeden van dit heerlijke genre zijn zelfs nog eerder terug te vinden, denk aan Donna Summer en New Order.

Vandaag staat Luke Slater in onze spotlights.[/alert]

Vorige keer: Kevin Saunderson

Luke Slater

Luke Slater (51) is geboren en getogen in Engeland, waar hij al op jonge leeftijd begon met het experimenteren met klanken en geluiden op zijn vaders ouder reel-to-reel. In 1989 zette hij zijn label Jelly jam op, wat dezelfde naam had gekregen als de platenwinkel waar hij destijds werkte. De platen met Detroit-invloeden volgden elkaar in rap tempo op en de platencontracten volgden daar al snel. Luke Slater werd in Engeland bekend als dé fakkeldrager van Detroit-techno.

Gedurende 1993 en 1994 begonnen de uitspattingen van Luke Slater zijn tol te eisen. Hij begon zich te realiseren dat je niet álles tegelijk kunt doen, “ik begon mijn concentratie te verliezen op mijn originaliteit”, aldus Slater. Nadat Slater de studio en een overvol DJ schema even de rug had toegekeerd, kwam hij in 1997 terug met Freek Funk, welke hij thuis in zijn eigen studio had opgenomen. Met Freek Funk bereikte Slater een hoogstaand en een zeer gevarieerd album, uniek en toegankelijk, dat muzikale grenzen op zoekt.

Sinds eind jaren 80 heeft Luke Slater een groot aandeel gehad in wat de U.K. Techno sound is geworden. Samen met frequent collaborator Alan Sage, maakt Slater muziek waarmee hij het karakteristieke Detroit techno geluid overzee brengt, en produceert hij platen van techno tot basloze ambiënt. Zijn DJ -stijl is te omschrijven als funky en hard met hier en daar wat electro invloeden, dit in tegenstelling tot zijn live shows, die veel experimenteler zijn.