[Throwback Techno] Ricardo Villalobos

[alert type=white]In ‘Throwback Techno’ gaan we terug in de tijd. Je kunt ons een stel mafklappers noemen als we weer eens in de vroege morgen uit onze aardlekschakelaar staan te gaan op de meest minimale deuntjes, maar we zijn heus niet de eerste. Techno stamt al uit eind jaren ’80, toen het in Chicago en Detroit voor het eerst gedraaid werd. De eerste invloeden van dit heerlijke genre zijn zelfs nog eerder terug te vinden, denk aan Donna Summer en New Order

Maar vandaag staat Ricardo Villalobos in onze spotlights.[/alert]

Ricardo Villalobos

In de beginjaren van de 90’s komt de Chileens producer ‘Ricardo Villalobos’ (1970) in aanraking met house, met als grote inspiratiebronnen Depeche Mode, Plastikman en Derrick Carter. In die tijd organiseert hij veel kleinschalige feesten op de Universiteit waar hij studeert, maar waar hij waarschijnlijk nog meer draait.

Na het niet heel succesvolle eigen label, opgezet in 1993 en een eigen EP, genaamd ‘Sinus Poetry EP’, brengt hij alleen nog maar muziek uit op andermans label, met ‘808 The Bassqueen’ (1999) als een absoluut hoogtepunt.

Foto: deephouseamsterdam.com

In 2000 wordt deze baas in het tijdschrift ‘The Wire’ genoemd als een van de pioniers in de ‘Microhouse’, een nieuw genre dat vooral in Duitsland populair is, waar de focus minder op de bassdrumĀ ligt en meer op andere minimale rhytmische aspecten. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Ooit zei hij in een interview:

“Je kan geen DJ worden als je 20 bent en je vindt het gewoon cool om te doen. Je moet voelen. Je moet kunnen huilen om een ritme. Ik huil de hele tijd!”

Duuuuuuuus, om een lang verhaal kort te maken: de beste man werd al snel in Nederland bekend door vaste DJ werd bij de Voltt feesten van DJ Bart Skills in Paradiso.

Ricardo doet het nog zoals het ooit bedoeld was: met platen enzo. En zijn sound is misschien al bijna 20 jaar oud, dit is gewoon tijdloos…

https://youtu.be/aDSi8rXkmEo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *