[Throwback Techno] Richie Hawtin

Richie Hawtin
[alert type=white]In ‘Throwback Techno’ gaan we terug in de tijd. Je kunt ons een stel mafklappers noemen als we weer eens in de vroege morgen uit onze aardlekschakelaar staan te gaan op de meest minimale deuntjes, maar we zijn heus niet de eerste. Techno stamt al uit eind jaren ’80, toen het in Chicago en Detroit voor het eerst gedraaid werd. De eerste invloeden van dit heerlijke genre zijn zelfs nog eerder terug te vinden, denk aan Donna Summer en New Order.

Maar vandaag staat Richie Hawtin in onze spotlights.[/alert]

Vorige keer: Alan Fitzpatrick

Richie Hawtin

Richie Hawtin goes way back en was een invloedrijk onderdeel van de tweede wave van Detroit-techno in het begin van de jaren ’90. Hij werd bekend door zijn minimalistische werk onder het pseudoniem ‘Plastikman’ en was een revolutionair door niet alleen met platen, maar tegelijkertijd ook 303’s en 909’s te spelen.

Doorbraak

De grote doorbraak van Richie Hawtin kwam met het nummer Spastik in 1993, nog steeds onder de naam Plastikman. Het nummer werd razend populair onder DJ’s door de mogelijkheden die de track biedt om te mixen. In 1993 bracht hij ook het album Sheet one uit, waarbij hij sterk de kant op ging van acid house. 

Daarna draaide hij veel DJ-sets in de Verenigde Staten, maar deed dit zonder toestemming van de overheid en liep daardoor in 1995 tegen de lamp. Hij werd in New York aangehouden en terug naar zijn thuisland Canada gestuurd en mocht de VS niet meer in. Wat in feite betekende dat hij werkloos was.

De tijd die hij toen over had stak hij in het maken van nieuwe platen. Onder de naam ‘Concept 1’ bracht hij een reeks platen uit die allemaal een tijdstip als titel hebben. Iedere plaat duurde twee uur, met in totaal 12 platen. Dit thema werd gekozen uit protest tegen de verveling die hem werd opgedrongen en de uren die zinloos verstreken. Eind 1996 kreeg hij dan toch een werkvisum om zijn DJ-werkzaamheden weer op te pakken.

Minimal

In 2003 verhuisde Hawtin naar de technohoofdstad Berlijn om samenwerkingen aan te gaan met o.a. Ricardo Villalobos. Ook besloot hij een flinke metamorfose te ondergaan en gooide zijn klinische uitstraling in de prullenbak. Hij besloot een kuif te laten groeien en lenzen te nemen en ging meer de minimal kant van techno op.

In 2012 bracht hij het mixalbum New Horizons uit. Op het mixalbum staan tracks van nieuwe producers die hij op die wijze een podium wilde geven. In 2013 kondigde hij aan weer een nieuw Plastikman album op te gaan nemen. Dit werd het album Ex (2014), waarop hij een donkere elektronicatrip liet horen.

Deze man verdiend een standbeeld!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *