Tiësto 50 jaar: de laatbloeier die de wereld veroverde

Tiësto

Vandaag viert Tijs Verwest, beter bekend als Tiësto, zijn 50ste verjaardag. Een mooi moment om ons respect te betuigen aan een legende van wie zijn loopbaan op z’n zachts gezegd indrukwekkend te noemen is. Hij brak pas door op z’n dertigste, wat voor een DJ vrij laat is, maar was zijn tijd ver vooruit. Zijn vooruitstrevendheid en innovatie is precies datgene wat hem zijn wereldfaam heeft opgeleverd.

Road to stardom

Hij is al jaren de best betaalde Nederlandse DJ en werd door lezers van DJ Mag meerdere malen uitgeroepen tot beste DJ ter wereld. Ook won hij een Grammy, Gouden Harp en een Edison Pop Oeuvreprijs en werd zelfs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Maar welke weg legde de jarige Tiësto af?

Tijs Verwest werd geboren op 17 januari 1969 in Breda. Rond zijn vijftiende begint hij zich bezig te houden met het draaien en mixen van platen. Zijn inspiratie kwam door radioprogramma’s als De Soulshow van Ferry Maat, waarin het programmaonderdeel Bond van Doorstarters platen gemixt werden.

In de jaren tachtig draait hij vooral op studentenfeesten en in clubs, en eind jaren negentig besluit Tiësto zijn eigen label op te richten: Black Hole Recordings, dat later ook muziek van Ferry Corsten, Johan Gielen en Armin van Buuren uitbrengt.

Zijn echte doorbraak kwam in 1999, op het feest Innercity in de Amsterdam RAI, waarna de successen zich blijven opstapelen. In 2004 geeft Tiësto twee soloconcerten in de GelreDome en is datzelfde jaar nog de eerste DJ die de muzikale opening van de Olympische Spelen verzorgt. Ook krijgt hij verschillende radioshows en in 2007 volgt de anderhalf jaar durende wereldtournee Elements of life. 2013 was het jaar waarin hij een miljoenencontract in de wacht sleepte als resident bij Hakkasan, een nieuwe club in Las Vegas. In 2017 geeft Tiësto zij grootste show ooit in zijn thuisstad Breda, waarmee hij altijd een nauwe band heeft gehouden.

Tiësto mag dan vandaag de vijftig aangetikt hebben, deze veteraan behoort nog steeds tot de crème de la crème van de EDM-muziek. Wij hopen nog lang van zijn muziek te kunnen genieten. Gefeliciteerd pik!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *