Dit is waarom te tijd vliegt als je het leuk hebt

Tijdsbeleving

We herkennen allemaal het gevoel: je loopt heerlijk te flaneren op een festival met je squad en voordat je het weet wordt de laatste plaat ingezet. Dit is trouwens ook het moment dat iedereen (onder invloed van?) ineens emotioneel met elkaar begint te knuffelen en zegt hoeveel ze van elkaar houden.

Nu tikt een klok op een festival natuurlijk niet sneller dan bijvoorbeeld op je werk, maar hoe komt het dat je tijdsbeleving als je het leuk hebt anders is? John Wearden, inmiddels gepensioneerd hoogleraar aan de Britse Keele University, doet al ruim dertig jaar onderzoek naar tijdsbeleving. De beste man beschrijft zo’n gebeurtenis als volgt: “Je praat met mensen, doet wat mensen op feestjes doen, en als je op je horloge kijkt, is het plotseling al twee uur ’s nachts! Dan denk je: de tijd is voorbijgevlogen.”

Tijdsbeleving

In een van onderzoeken vroeg Wearden aan proefpersonen aan te geven op welke momenten ze het gevoel hadden dat de tijd vliegt. De proefpersonen beschreven stuk voor stuk momenten dat ze uitgingen met vrienden, een festival bezochten, een spannende film keken of iets deden wat ze leuk vonden.

Volgens Warden is dit vooral een kwestie van aandacht. Als er veel dingen zijn die jouw aandacht vragen, zoals de interessante mensen die je ontmoet, het drankje in je hand of de verhaallijn die je probeert te volgen, wordt je aandacht volledig afgeleid van de tijd. Achteraf geeft dit dus de indruk dat de uren voorbij zijn gevlogen.

Andersom gebeurt juist het tegenovergestelde. Als je juist de focus op de tijd legt, bijvoorbeeld als je ergens in de rij moet wachten of in de file staat, dan lijken de minuten voorbij te kruipen. Je kijkt steeds op de klok en je zou zweren dat deze haast stil staat.

Tijdsbeleving-1
Credits: Emile Guillemot

Zo laat je de tijd sneller gaan

Er zijn manieren om zulke momenten sneller te laten gaan. De eerste manier is de meest logische en heeft vooral te maken met et niet kijken op je horloge. Dan leg je de focus teveel op tijd en dat maakt dat de minuten eeuwig lijken te duren.

Een andere manier is om de tijd die je wacht op een andere manier te besteden. Het wachten bij bijvoorbeeld de kassa hoeft geen verspilde tijd te zijn. Zie het als iets nuttigs en gebruik deze tijd om je mail te checken of gewoon lekker uit te rusten.

Ook een goede manier om te tijd te doden is het kijken van tv. Mocht je de mogelijk hebben knal je een serie of film aan waar je volledig in op kan gaan. Op deze manier vergeet je de tijd volledig en voordat je het weet moet je alweer aan het volgende seizoen beginnen.

Uitzondering

Er is één uitzondering op de regel van tijdsbeleving. Als plezier gepaard gaat met opwinding, zoals met seks het geval is, gaat de tijd voor je gevoel juist langzamer en beleef je het moment zelf erg bewust.

Tijdsbeleving-2
Credits: Jan Zhukov
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *