Tinnitus: je zult het maar hebben
Heb je weleens last van een irritante piep of suis in je oren na een feestje of festival? Dan zul je waarschijnlijk denken dat dit vanzelf weggaat. Think again. Die piep of suis gaat bij 1 op de 10 jongeren onder de 25 nooit meer weg en krijgen dus te maken met tinnitus: blijvende gehoorschade. Een continu gepiep, gebrom of gesuis horen. Dat wil je niet. Toch blijkt uit een onderzoek van Zorgverzekering Anderzorg dat veel jongeren bang zijn voor gehoorschade, maar in de praktijk weinig maatregelen nemen om dit te voorkomen. Ruim 70% vergeet oordoppen mee te nemen naar feestjes.
Hoe ontstaat het?
Tinnitus ontstaat vaak door gehoorbeschadiging. Bij gehoorverlies moeten je hersenen zich extra inspannen en dit veroorzaakt een gepiep of gesuis in je oren. Het is te vergelijken met het dragen van een bril. Als je geen bril draagt, krijg je aan het eind van de dag last van hoofdpijn omdat je hersenen zich extra moeten inspannen om scherp te kunnen zien. Tinnitus kan iemand flink belemmeren in het dagelijks leven en wordt door iedereen anders ervaren. In sommige gevallen worden sociale situaties met veel geluidsprikkels vermeden, omdat bij thuiskomst in een stille omgeving het suizen of piepen vaak erger wordt. Daarnaast kan tinnitus zorgen voor depressieve en angstige gevoelens.
Kun je er iets tegen doen?
Omdat tinnitus vaak ontstaat door hard geluiden, is het goed om te weten hoe je dit kunt voorkomen. Wanneer je op een festival, of andere plek met harde muziek, oordoppen te dragen met speciale filter. Zo beleef je de muziek nog steeds hetzelfde, maar wordt het gedempt, wat gehoorbeschadiging voorkomt.
Bepaalde vormen van gehoorverlies kun je behandelingen met een gehoorapparaat of ingreep. De hersenen hoeven zich zo minder in te spannen om te horen, waardoor ook de tinnitus vermindert. Er is op dit moment geen medicijn dat tinnitus verhelpt. Wel kan therapie ervoor zorgen dat de negatieve associatie met tinnitus verdwijnt, waardoor je het geluid dat je hoort dus leert accepteren.
Dus lieve mensen, draag alsjeblieft oordoppen wanneer je naar een feestje of festival gaat. Je hebt maar één paar oren, zorg daar goed voor.