Tips om te besparen op je vaste lasten

Vaste lasten-3

Eén van de slimste en makkelijkste manieren om te sparen is om te besparen op je vaste lasten. In plaats van het besparen op de leuke dingen in het leven, kun je ook besparen op kosten die je sowieso moet maken. En omdat het jaar bijna ten einde is (R.I.P. 2020) is dit het ideale moment om je vaste lasten eens goed onder de loep te nemen én eventueel overwegen om over te stappen of dingen te schrappen.

Misschien niet het leukste werk, maar je hebt er het hele jaar plezier van.

Fors besparen op je vaste lasten doe je zo

Stap over van zorgverzekering

Je kunt ieder jaar tussen 12 november en 31 december overstappen van zorgverzekeraar. Kun jij je herinneren wanneer je dat voor het laatst gedaan hebt? Het lijkt misschien veel werk, maar het kan je uiteindelijk een hoop geld schelen. Maar hoe pak je zoiets aan? Ten eerste is het belangrijk om te kijken waar je nu voor verzekerd bent en wat het best bij je huidige situatie. Daarna kijk je waar je het goedkoopst terecht kunt.

Je kunt natuurlijk ook nog op veel meer andere lasten besparen door over te stappen. Wat dacht je van je autoverzekering, inboedelverzekering, energieleverancier en een aansprakelijkheidsverzekering voor bijvoorbeeld een scooter ongeluk.

Rekenen, rekenen, rekenen

En als je dan aan het kijken bent naar verzekeringen, is het altijd goed om te blijven rekenen. Klik bijvoorbeeld de optie voor een bril of lenzen aan als je die nodig hebt. Hetzelfde geldt voor de tandarts. Bekijk altijd wat er maximaal wordt vergoedt en bereken of je dat eruit haalt.

Credits: Vishwarajsinh Rana

Bespaar op abonnementen

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onderschat 91% van de huishoudens op het aantal abonnementen dat ze hebben. Schrik niet, de meeste mensen hebben namelijk zo’n 5 tot 15 abonnementen, maar denken zelf dat ze er maar een aantal hebben. Dit betekent dat je in de meeste gevallen geen idee hebt hoeveel geld je elke maand uitgeeft aan abonnementen.

Het is daarom goed om eens in de zoveel tijd de bezem door je abonnementen te halen. Waarom zou je bijvoorbeeld een sportschoolabonnement hebben lopen als je er één keer in de maand heen gaat. En bovendien liever in de buitenlucht sport. En zeg nou zelf, heb je écht Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon Prime nodig? Kijk waar je het meest gebruikt van maakt en zeg andere abonnementen op. Je zult verstelt staan hoeveel geld dit scheelt per maand.

Onderhandel

Hoewel je misschien tevreden bent met een energieleverancier of gehecht bent aan je abonnement bij een tijdschrift of krant. Vaak kun je op deze vaste lasten toch nog besparen. Het enige wat je hoeft te doen is desbetreffende organisatie te bellen met de boodschap “ik overweeg op te zeggen of over te stappen”. De kans is groot dat ze je een mooie aanbieding doen.

Vaste lasten-1
Credits: Andrea Piacquado