Met deze tips maak je jouw festivalbezoek klimaatvriendelijker

klimaat

We verlangen er al een hele tijd naar. Helemaal uit je aardlekschakelaar gaan op je favoriete festival. Uiteraard linksvoor, want waar anders? En hoe graag we dit weer willen ervaren, festivals zijn niet bepaald goed voor het klimaat. Denk maar aan alle elektriciteit die nodig is om die muur van Funktion-One’s te laten blazen, die lichteffecten waar je het liefst met je ogen dicht naar kijkt en de DJ’s die van elk uithoekje van de aarde worden ingevlogen. Vaak wordt er in een recreatiegebied een soort mini-stad uit de grond gestampt die niet met de schoonste energie draaiende wordt gehouden.

Toch zijn er ook genoeg festivalorganisaties die al bezig zijn om klimaatvriendelijker te worden. Denk aan DGTL, Amsterdam Open Air, Mysteryland en Zwarte Cross, die zich hebben aangesloten bij Green Deal Afvalvrije Festivals, waarmee ze beloven minder afval te produceren en meer te recyclen.

Maar ook jij kunt op op je volgende festivalbezoek je steentje bijdragen om je klimaatvoetafdruk wat minder te maken.

Klimaatvriendelijker festivalbezoek

Pak de trein

Makkelijker kun je niet beginnen: pak gewoon de trein. Ze rijden bijna altijd én je hebt geen geruzie over wie er dit keer de BOB moet zijn. In Nederland is bijna elk festival prima te bereiken met de trein, zeker als er ook nog eens een pendelbus is die je letterlijk voor de poorten van het festivalterrein afzet. Terug is misschien wat minder chill, want dan zit je in overvolle bus waar mensen de MDMA van de raam proberen te likken. En als je gewoon een festivalletje in de buurt hebt loop je gewoon, of je pakt jouw blitse elektrische fiets. Dat is nog het meest klimaatvriendelijk.

Oók bij festivals in het buitenland hoef je niet altijd vliegticket te boeken. Zo hebben festivals als Sziget en Balaton Sound een speciale festivaltrein, waar het feestje al begint nog voordat je op het festival bent.

klimaat

Hergebruik je beker

99% van alle plastic wegwerpbekers die op een festival worden gebruikt, wordt niet gerecycled. Dat betekent dat bijna elke bezoeker bij het bestellen van een nieuw drankje daar ook een nieuwe beker voor krijgt. Die lauwwarme cocktail smaakt heus niet minder als die in hetzelfde glas wordt geschonken. Probeer daarom dus je wegwerpbeker meerdere keren te gebruiken en niet bij elke drop het publiek in te kletteren.

Sommige festivals werken al met statiegeldsystemen, om zo minder plastic afval te produceren. Maar ook hier worden de hardcups nog vaak op de grond geflikkerd, wat ook nog eens zonde is voor je toch al karige bankrekening. Je gooit dan eigenlijk gewoon een muntje weg.

Geen vlees

Wie drinkt krijgt op een gegeven moment honger als een paard. We snappen dat je dan graag die enorme burger in je gezicht wilt schuiven van ongeveer een A3 aan munten. Bedenk wel dat voor een productie van één hamburger 1.540 liter water nodig is en voor een uitstoot van 1.8 kilo broeikasgassen zorgt.

Dus als je een patatje pakt, mag je jezelf een dikke knuffel geven. Aardappelen hebben namelijk een relatief lage impact op het klimaat.

klimaat
Credits: Allie Smith

Drugs zijn slecht voor het milieu

Val jij weleens met je neus in een sealtje, waar ongelukkigerwijs ook nog eens cocaïne in bijkt te zitten? Bedenk dan dat er jaarlijks zon 300 duizend hectare Colombiaans regenwoud voor de cocaïne industrie wordt gekapt.

Voor elke kilo MDMA produceert een drugslab zo’n 6 tot 10 kilo chemisch afval, dat vaak ook nog eens ergens in de natuur wordt gedumpt. Dus niet zo onschuldig als je misschien denkt.

Lachgast is ook een trap in de zak van het klimaat: naast dat er overal metalen patronen en ballonnen rondslingeren, is lachgas een broeikasgas dat aan de ozonlaag vreet. Het recreatief gebruik in Nederland is ongeveer net zo slecht als het klimaat als één miljoen vliegretourtjes van Amsterdam naar Berlijn.

Ben jij iemand die écht niet zonder geestverruimende middelen een festival kunt overleven, rook dan wiet of gebruik truffels. Deze hebben een veel lagere klimaatimpact. Oh, en zoek trouwens hulp.

Laat je kampeerplek netjes achter

De maandagochtend na een festival gaat vaak gepaard met een snoeiharde kater die je hoogstwaarschijnlijk dik hebt verdiend. Het enige wat je wilt is zo snel mogelijk naar huis om te douchen en je eigen bed induiken om wat slaap in te halen.

De verleiding is groot om al je kampeerbende lekker te laten liggen waar het ligt, want na een half uur de handleiding van je tent te hebben gelezen heb je nog geen enkel idee hoe je ‘m weer in de hoes krijgt. Geschat wordt dat er jaarlijks in het Verenigd Koninkrijk alleen zo’n 250 duizend tenten worden achtergelaten op festivals.

En met de gedachte dat een tent grotendeels uit plastic bestaat en gemiddeld 3,5 kilo weegt, is het eigenlijk hetzelfde als 8750 rietjes of 250 plastic bekers op een weiland flikkeren. Is die tentbelasting zo gek nog niet!

klimaat
Credits: Edward Paterson