Zweeds zweetpartijtje? Eerst toestemming voor seks vragen.

Vanaf nu moet je in Zweden wederzijdse toestemming vragen voor een potje konijnen. Vraag je geen toestemming voor seks, dan kan het zijn dat je moet voorkomen voor verkrachting. Deze nieuwe wet is afgelopen week aangenomen en is 1 juli van start gegaan. Best logisch, zou je zeggen. Het is meestal wel duidelijk dat je er allebei zin in moet hebben voor je het bed induikt. Toch vond de Zweedse overheid het nodig om deze wet in gang te zetten.

Toestemming voor seks vragen

Voor 1 juli kon je alleen veroordeelt worden voor verkrachting in Zweden wanneer er sprake was van verbaal of non verbaal verzet. Eigenlijk best krom, bij lang niet alle verkrachtingen is er sprake van fysiek geweld of verzet. Het is daarom goed dat de regering erkend dat passiviteit niet direct toestemming betekend. Door de nieuwe wet hoeven slachtoffers van verkrachting zich niet langer te bewijzen. Er hoeft geen sprake meer te zijn van geweld of een ‘kwetsbare positie’. Gaf het slachtoffer geen toestemming voor seks? Pech voor de dader, want dit is meteen reden tot aanklagen.

Best een prima wet, zeggen wij. Het is natuurlijk bullshit dat er zo veel gevallen van verkrachting zijn waarbij betwist wordt of het slachtoffer wel écht verkracht is. Als iemand aangeeft niet te willen, of zelfs wanneer het niet duidelijk is of iemand wil, moet dat gewoon betekenen dat de kleertjes aanblijven. Met de nieuwe wet komen twee nieuwe veroordelingen in Zweden. Naast verkrachting en seksueel misbruik, kun je nu ook veroordeeld worden voor nalatigheid op het gebied van seks. Dit houdt in dat de andere partij er dus geen zin in had en geen toestemming heeft gegeven. Hieronder vallen negligent rape en negligent sexual abuse. Een veroordeling van een van deze misdrijven kan leiden tot vier jaar in de bak.

Voorwaarden

De voorwaarden zijn wel nog een beetje vaag: “Beide partijen moeten verbale óf fysieke toestemming geven.” Het kan wel lastig te achterhalen zijn wanneer er sprake was van toestemming voor seks en wanneer niet. Want betekent dit dat het openen van de beentjes meteen een ‘ja’ is? En wat als je tijdens de daad zelf besluit dat het toch niet zo’n goed idee is, maar je vooraf wel ‘fysieke toestemming voor seks’ hebt gegeven? Of wanneer iemand de dag erna spijt krijgt? Het was misschien slim geweest om die vormen van ‘toestemming voor seks’ iets beter uit te denken, vooral als je er vier jaar gevangenisstraf voor uitdeelt. Natuurlijk kun je meestal zelf wel aanvoelen of de ander er wel of geen zin in heeft, maar er zijn genoeg mensen met een flink bord voor hun kop.

Ga jij dus binnenkort op vakantie naar Zweden en ben je er klaar voor een Zweedse zweetpartij? Zoek even goed op hoe je:  “krijg ik toestemming om met je te neuken?” vraagt in het Zweeds. Kan je een hoop gezeik schelen.

Foto door: Becca Tapert

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *