Wat doet meer pijn: een trap in je ballen of een bevalling?

trap in je ballen

Bevallen is een bijzonder pijnlijke ervaring. Vraag het aan een aantal willekeurige vrouwen die het mee hebben gemaakt en het gros zal zeggen dat het verdomd zeer doet. Als man zijnde heb ik dit (gelukkig?) nooit hoeven ervaren, maar ik kan wel zeggen dat ik wel eens een trap in het scrotum heb gehad. Dat krijg je als je al bijna je hele leven achter een bal aan rent op het voetbalveld.

Zijn deze vormen van pijn te meten en zo ja, hoe verhoudt een trap in je ballen zich tot een bevalling? Waarschijnlijk een discussie waar mannen en vrouwen het nooit over eens gaan worden, maar we zochten het toch voor je uit.

Pijn bij een bevalling

Bevallen is voor veel een pijnlijke, maar dankbare ervaring. Je zet namelijk een eigen kind op de wereld en de pijn die je op dat moment voelt wordt al snel verzacht wanneer je dat kleine mormel in je arm hebt. De mate van pijn wordt door iedere vrouw anders ervaren en kan ook per bevalling verschillen. De eerste blijkt vaak de pijnlijkste te zijn, maar is zeker niet altijd het geval. Er zijn ook vrouwen die beweren dat weeën voelen als menstruatiepijn.

Trap in de ballen
Credits: Carlo Navarro

Pijn bij een trap in je ballen

Per ongeluk tijdens het voetballen of een cheap shot tijdens een potje knokken, een trap in de zak van man is een pijnlijk as fuck. Veel mannen beweren dan ook dat dit pijnlijker en intenser is dan een bevalling. Op een bevalling kun je jezelf als vrouw immers instellen, een trap in je ballen not so much. Geen yoga- of ademhalingsoefeningen die je als man kan doen om de pijn te doen verzachten.

Hoe meet je pijn?

Je hebt vast wel eens bij de dokter aan moeten geven hoeveel pijn je hebt op een schaal van 1 tot 10. Nou, laat ik je verklappen dat dit niet een wetenschappelijke manier is om pijn te meten. Volgens de wetenschap kun je pijn namelijk vaststellen door er een waarde aan te koppelen: de zogeheten ‘del’.

Het menselijk lichaam is in staat om zo’n 45 del te verdragen. Een bevalling zou een pijnervaring van 57 del opleveren en een trap in de zak maar liefst 9000 del. Op basis van deze wetenschap is een kick in the nuts dus een stuk pijnlijker dan een bevalling.

Dus?

Nu willen we natuurlijk geen boze moeders op ons dak krijgen en moeten er bij deze benadering wel wat kanttekeningen geplaatst worden. Dat een trap in de zak pijnlijker is gaat maar gedeeltelijk op. We ervaren en verwerken pijn namelijk allemaal op een andere manier en is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan leeftijd, de conditie, de mate van ontspanning en de eerdere ervaringen. Bij een bevalling komen daar nog wat extra factoren bij als bijvoorbeeld de duur van de bevalling, de lengte van het kind en de breedte van de heupen. Waar een trap in de zak vaak moeilijk veel pijn doet, maar na 5 minuten ook weer langzaamaan wegtrekt, duurt een bevalling vaak makkelijk meerdere uren.

Dennis Storm en Valerio Zeno namen een tijdje terug in het programma Proefkonijnen proef op de som in dit lastige vraagstuk en hadden het er duidelijk erg zwaar mee. Kijk even onderstaande video, waar ze als man zijn een simulatie-bevalling krijgen.