Deze trippende dieren gaan harder dan jij ooit zult gaan

trippende dieren

Of we het nu willen of niet, dieren lijken meer op ons dan we denken. Of is het andersom? Anyways, we weten dat sommige dieren seks voor de lol hebben en van eten houden, maar wist je dat sommige dieren er ook van houden om helemaal uit hun aardlekschakelaar te gaan? True story, sommige dieren trippen harder dan wij ooit zullen gaan. En dat doen ze onder het genot van de volgende ‘drugs’.

Kattenkruid

Een regelrechte internethit: filmpjes op het internet van een kat die helemaal lekker gaan op speeltje waar kattenkruid inzit. De muntachtige plant blijk een soort magische werken op katten te hebben. Niet op alle katten moet ik erbij vertellen, het is namelijk genetisch bepaald of ze het gen hebben wat de geur van kattenkruid op kan pikken en verwerken. Iets meer dan de helft van de huiskatten is gezegend met dit gen.

Kattenkruid geeft een euforische reactie bij katten en raken in een soort trance. Het stofje nepetalacton is de werkende stof waar katten helemaal loco van worden en als ze er teveel van binnenkrijgen kunnen ze gaan schuimbekken en dramatisch miauwen. De trip kan enkele minuten aanhouden, voordat een kat gewoon weer terugkeert naar hun onvoorspelbare zelf.

Alcohol

Zelf zijn we niet vies van een bakkie, maar bijen kunnen er ook wat van. In de avonduurtjes grijpen ze namelijk ook graag naar drank. Bijen worden van nature aangetrokken tot de zoete geuren van fermenterend fruit. Bij het fermenteringsproces wordt alcohol aangemaakt, waardoor ze dus in de polonaise naar huis gaan. Je kunt je voorstellen dat een bij niet veel nodig heeft om apenlazarus te worden.

Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat bijen een alcohol verslaving ontwikkelen als een constante beschikbaarheid is van alcohol. Nu staan bijen onder druk van de kolonie om te blijven presteren, dus zal dat niet snel voorkomen. Werken terwijl je alcohol gedronken hebt is namelijk nooit een goed idee, daarom heeft de kolonie ook uitsmijters. No joke. Zij zorgen ervoor dat vijanden als wespen buiten de korf blijven én houden dronken bijen tegen totdat ze nuchter zijn. Ze knagen soms zelfs de benen af van bijen die te vaak te fout ingaan.  Wel effectief denk ik!

Paddenstoelen

In het koude noorden kunnen de winters lang zijn en we snappen helemaal dat je dan aan de paddenstoelen gaat om de tijd te doden. Rendieren gaan daar kneiterlekker op ‘de heilige paddenstoel’ Amanita Muscaria. De paddenstoel heeft een sterk hallucinerende werking en is zelfs zo sterk dat het voor mensen gevaarlijk kan zijn. Om toch te ervaren wat de rendieren ervaren, verzamelen sjamanen het liefst urine van de rendieren om te drinken, in plaats van direct de paddenstoel te eten. Rendieren graven hele lagen sneeuw weg om lekker te hallucineren. Dat is pas dedication!

Ayahuasca

Je vraagt je vast wel eens af waarom katten eigenlijk gras eten, om vervolgens alles weer uit te kotsen. Nou, dat doen ze dus om hun spijsverteringsstelstel te reinigen. Jaguars zijn eigenlijk gewoon uit de kluiten gewassen katten en doen dit dus ook, maar in plaats van gras eten zij de zogeheten yage-plant. Ringelt misschien niet meteen een belletje, maar die plant staat ook wel bekend als Ayahuasca. Die kennen we natuurlijk nog van dit artikel. Door de werkzame stof DMT ga je hallucineren en kan je onderbewustzijn naar boen halen. Jaguars knagen erop als een malle en lijken er geen genoeg van te krijgen.

Kogelvis

Als er één dier is dat veel op mensen lijkt is het de dolfijn wel: seks voor de fun, kennen emoties en leven in groepen die ze als familie beschouwen. En ze worden ook graag high. Dit doen ze door op giftige kogelvissen te zuigen om zo van de verdovende effecten te genieten en in trance te raken. Ze spelen met de kogelvis en geven ‘m zelfs aan elkaar door. Een soort stekelige joint dus. Anders dan een normale prooi, gaan ze met de kogelvis heel voorzichtig om en letten er goed op dat ze hem niet doden. Nadat de groep er lekker op heeft gezogen drijven naar de oppervlakte, helemaal naar de getver.

Duizendpoten

Wanneer je ooit de film Madagaskar hebt gezien weet je dat het daar één groot feest is. Maki’s en Kapucijnapen gaan daar namelijk helemaal los op de psychedelische effecten van bepaalde duizendpoten die daar leven. Die duizendpoten scheiden vergif uit wanneer ze zich bedreigd voelen, en de maki’s en apen vinden het megachill om zich hiermee in te smeren. Ze worden hier knetter high van én het weert ook nog eens parasieten af. Win-win dus.

Marula fruit

De boom waar het marula fruit aan groeit wordt niet voor niets de olifantenboom genoemd. Olifanten gaan helemaal los op het rijpe marula fruit en schudden de vruchten met geweld uit de bomen. Er worden karrenvrachten tegelijk van genuttigd en eenmaal achter de kiezen worden de suikers van het overrijpe fruit via chemische processen omgezet in alcohol. Het maag- en darmstelsel van de olifant verandert in een soort stokerij, waardoor ze helemaal van het padje gaan.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *