Trucjes om ’s avonds sneller in slaap te vallen

See
// 15 januari 2020
Slaap
Credits: Ivan Oboleninov

Wie regelmatig op een festival staat te ravotten of meer in de kroeg hangt dan dat je thuis bent, weet dat slaap ontzettend belangrijk is. Slaap is de brandstof voor je lichaam en wanneer het niet wilt lukken is dat extra frustrerend. Met deze trucjes zijn slapeloze nachten verleden tijd.

Slaap

Het belang van een kwalitatieve slaap wordt nog vaak onderschat. Onlangs werd bekend dat langdurig slaaptekort net zo ongezond is als roken. Toch nemen mensen nachtenlang wakker liggen nog steeds niet serieus. Niet kunnen slapen kan verschillende oorzaken hebben. Waar de één urenlang ligt te pieken, voelt de ander simpelweg geen moeheid.

Een koele kamer

We zijn snel geneigd, vooral in de wintermaanden, om flink te stoken. Dat is in de woonkamer prettig, maar de slaapkamer kun je beter lekker koel houden. De ideale temperatuur om in te slapen is ongeveer 18-19 graden. Een warmere slaapkamer voelt misschien fijn, maar heeft een negatieve invloed op het in slaap vallen. Om te beginnen doe je er goed aan om de verwarming in de slaapkamer uit te draaien. De kans is groot dat je meteen merkt dat je beter kunt slapen.

Telefoon niet naast je bed opladen

Hoewel je weet dat het niet verstandig is om je telefoon erbij te pakken als je probeert te slapen. Maar de kans is groot dat je jezelf wel eens hebt betrapt op het scrollen door Instagram, terwijl over 3 uur je wekker gaat. Zorg er dus voor dat je je telefoon niet direct naast je bed oplaadt. Wanneer je deze buiten de kamer laat, wordt het in slaap vallen ineens een stuk makkelijker.

Televisie issues

Wat bij je telefoon geldt, geldt ook voor je televisie. Een van de eerste dingen die bezwijkt bij slaapgebrek is onze ruggengraat van slagroom. Niet letterlijk natuurlijk, maar onze zelf-controle. Wanneer we moe zijn hebben we minder controle over onze impulsen, wat betekent dat we al snel geneigd zijn om onze tv aan te zetten. Eén druk op de knop en hij staat aan. Zorg er dus voor als je gaat slapen dat je deze bedekt, óf de afstandsbediening buiten de kamer te houden. De kans dat de tv uit blijft staan is zo ineens een stuk groter, doordat het een actie is die moet worden ondernomen. En wie heeft daar nou zin in als je lekker in bed ligt?

Verduisterende gordijnen

De hoeveelheid licht in een kamer kan van grote invloed zijn op je slaapkwaliteit. De één is hier gevoeliger voor dan de ander, maar probeer eens wat er gebeurt wanneer je jouw kamer volledig verduistert. Plak je ramen wat ons betreft af met vuilniszakken. Merk je dat je beter slaapt? Dan is de kans groot dat je jouw slaapproblemen oplost met het aanschaffen van verduisterende gordijnen.

Slaap-2

 

Categories
See