Unmute Us eist perspectief over festivals en nachtclubs

Unmute Us-1

Waar wij en velen met ons natuurlijk blij zijn met de versoepelingen die het kabinet gisteren heeft gepresenteerd, vallen festivals en het nachtleven voor de zoveelste keer volledig buiten boot. Hiermee wordt wederom een branche geschoffeerd die bewezen heeft op een veilige en verantwoorde manier open kan. Daarom roept Unmute Us namens de festivals en nachthoreca het kabinet op om binnen twee weken een volwaardig en realistisch plan te komen, zoals toegezegd in december, waarin duidelijk wordt dat evenementen en nachthoreca op korten termijn én op volledige capaciteit weer open kunnen. Blijft dit uit, gaan zij tot acties over.

Versoepelingen moeilijk te slikken

Unmute Us snapt dat de maatschappij stapsgewijs wordt geopend. Echter is het moeilijk te slikken dat versoepelingen die enigszins triomfantelijk worden aangekondigd, de evenementen- en nachthorecabranche als enige nog volledig op slot blijft. In de aangekondigde versoepelingen is opgenomen dat voor binnenevenementen een maximale capaciteit van 1.250 bezoekers geldt, met verplichte zitplaats. Buiten mag een locatie maximaal met een derde van de capaciteit worden gevuld en de nachthoreca blijft gesloten. Het schrikbeeld van de ‘discopiek’ van afgelopen zomer – ook nog eens geheel op conto te schrijven van het toenmalige kabinetsbeleid – hangt nog steeds als een zwaard van Damocles boven ons hoofd.

Deze zogenaamde versoepelingen zijn nog minder dan een worst die wordt voorgehouden voor een branche die ooit tot ’s werelds meest toonaangevende behoorde, tevens de branche waarvan de met Fieldlab Evenementen gerealiseerde resultaten nota bene een basis vormden voor openstelling van andere branches. Het nachtleven is nog net niet dood en begraven, er lijkt geen enkel zicht op reanimatie. Het gebrek aan perspectief werkt verlammend en demotiverend. Niet alleen voor de sector, maar ook voor de bezoekers die snakken naar een uitlaatklep.

Gecontroleerd feesten kan

In heel Nederland wordt noodgedwongen in de woonkamer en op afgelegen plekken illegaal gefeest, of mensen reizen hiervoor af naar onze buurlanden. In een gecontroleerde omgeving in het openbaar feest vieren wordt echter nog steeds gezien als een gevaar voor de samenleving. Wat natuurlijk te zot voor woorden is. Afgelopen editie van ADE heeft met honderden feesten amper nieuwe besmettingen opgeleverd, politiebonden en burgemeesters roepen inmiddels ook dat zij liever gecontroleerde evenementen zien dan het groeiend aantal illegale feesten.

Voor jongeren is de energie en het sociale component van het nacht- en festivalleven broodnodig. De minister van VWS gaf zelf tijdens de laatste persconferentie aan dat het toegenomen aantal zelfdodingen en mentale problemen onder jongeren en jongvolwassenen een belangrijk aandachtspunt is. Waarom wordt niet aan hun behoeften tegemoet gekomen? In de landen om ons heen zien we de gehele samenleving opengaan. Daar wordt wél perspectief geboden. Als er binnen twee weken geen plannen worden gepresenteerd, wordt weer overgegaan op grootschalige acties door heel het land.

“Nadat we eind september in een hele korte periode weer evenementen mochten organiseren, hebben we sinds de laatste sluiting weer gedaan wat van ons is gevraagd. Maar nu staan wij wederom achteraan in de rij terwijl branches die luidruchtiger zijn geweest wel open mogen. Dit is complete willekeur en dat is onzinnig en vooral niet nodig”, aldus Jasper Goossen, CEO van Apenkooi Events en initiatiefnemer van Unmute Us. “Vorig jaar hebben we na onze landelijke en drukbezochte protesten laten zien dat het mogelijk is om strak georganiseerd, veilig en verantwoord grote groepen mensen op de been te kunnen brengen. De tijd van wederom rustig blijven afwachten tot we ooit eens aan de beurt zijn is voorbij. Onze branche moet open. Ook met een tijdelijke opening nemen we daarom geen genoegen meer. Wij eisen binnen twee weken een realistisch openingsplan voor de festivals en het nachtleven. Indien dat er niet komt, zullen we – net als de horeca onlangs – overgaan bijvoorbeeld tot opening op eigen initiatief als protest.”

Unmute Us-2
Credits: Alexander Popov