Wetsvoorstel verbod op discriminatie van transgender- en intersekse personen

Transgender

De Tweede Kamer stemde vorige week met een grote meerderheid voor een wettelijk verbod op discriminatie van transgender- en intersekse personen. En dat mag in alle kleuren van de regenboog gevierd worden! Ook beschermt het wetsvoorstel non-binaire personen (iemand die zich niet thuis voelt in de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’) en anderen die wegen hun genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken gediscrimineerd worden.

COC-voorzitter Tanja Ineke: “De voor hen zo belangrijke expliciete wettelijke bescherming is nu binnen handbereik. Er is er straks geen misverstand meer mogelijk: werkgevers, scholen, zorgverleners en anderen mogen transgender- en intersekse personen niet discrimineren.”

Voor wie precies?

Voor degene die op school niet op hebben gelet: transgenders zijn personen waarven de genderidentiteit of- expressie verschilt van het geslacht waarbij ze bij de geboorte geregistreerd zijn. Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die verschillen van de normale definitie van man of vrouw.

Waarom?

Of het nu gaat om ras, leeftijd, nationaliteit, maar óók geaardheid of genderidentiteit, discriminatie is altijd walgelijk en verkeerd. En op dit moment is er in Nederland niet één wettelijke bepaling die transgender- en intersekse personen (tussen de 130 duizend en 1 miljoen Nederlanders) expliciet tegen discriminatie beschermt. 40 procent van de transgenders wordt op het werk gediscrimineerd, één derde op zijn minst elke maand beledigd en 43 procent kreeg het afgelopen jaar te maken met geweld. Het werd dan ook hoog tijd dat er een wetsvoorstel werd gedaan die deze grote groep beschermd tegen discriminatie.

Bijna alle partijen stemden voor het wetsvoorstel, behalve de PVV en SGP. De Eerste Kamer beslist later dit jaar over het wetsvoorstel wordt opgenomen in artikel 1 van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb).

transgender-1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *