Je verjaardag vieren of een feestje geven. Wat mag wel en wat niet?

Verjaardag vieren

Wie er jarig was in maart, april of mei en een feestje wilde geven, had dikke pech. Door de toen geldende coronamaatregelen binnen de intelligente lockdown, was het uitnodigen van vrienden om eens lekker naar de ratten te gaan uit den boze. Nu de horeca gedeeltelijk weer open is, lijkt het erop dat een feestje geven of een verjaardag vieren ook weer is toegestaan. Maar is dat wel zo? En welke regels gelden er dan?

Regels verjaardag vieren of feestje geven

Wie thuis een feestje wil vieren heeft geluk, want vanaf 1 juni gelden er namelijk geen limieten meer voor het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen. Een groep vrienden uitnodigen voor een borrel of barbecue ter ere van je verjaardag of voor de gezelligheid is dus geen probleem. Wél geldt hier de richtlijn dat je 1,5 meter afstand moet houden.

Afstandsregel

Hoe werkt die afstandsregel nou ook alweer? Allereerst is de anderhalve meter afspraak een richtlijn, waar niet actief op gehandhaafd wordt. Dus je hoeft niet bang te zijn dat de politie binnenvalt wanneer je bezoek hebt. Tenzij er sprake is van overlast, dan wordt die regel wel gehandhaafd. Mocht het uit de klauwen lopen en er wordt overlast gemeld, dan is het aan de agent of boa om te beslissen wat er daarna gebeurd. Hij/zij kan niets doen, een waarschuwing geven, het feest beëindigen of smijten met boetes.

Feestjes in de buitenlucht

Het is dus weer mogelijk om vriend(inn)en thuis uit te nodigen. Maar met alle regels die gelden kan het een flinke puzzel zijn. Daarom kiezen steeds meer mensen om hun verjaardag in het openbaar te vieren. Wanneer je op een zonnige dag in het park rondkijkt, is de kans groot dat iemand daar slingers tussen de bomen heeft opgehangen ter ere van zijn/haar verjaardag. Maar wat zijn de regel precies voor een feestje vieren in de buitenlucht?

Buitenshuis is groepsvorming weer toegestaan, maar ook hier geldt weer de anderhalve meter regel. Leden uit hetzelfde huishouden hoeven zich hier niet aan te houden. Georganiseerde bijeenkomsten waarvoor vergunningen nodig zijn, zoals straatfeesten of festivals, blijven verboden.

Horeca

Het terras, kroeg of restaurants zijn ook geliefde plekken voor het houden van een borrel of een etentje als er iets te vieren valt. De horeca is sinds 1 juni weer open, maar ook hier gelden bepaalde regels.  Voor alle restaurants en cafés geldt dat er maximaal dertig bezoekers binnen mogen (inclusief personeel). Voor terrassen, beachclubs en andere  horeca in de buitenlucht geldt geen maximum in het aantal bezoekers. En Jep, hier geldt overal nog steeds de anderhalve meter regel voor mensen die niet uit hetzelfde huishouden komen.

Dus wil je jouw verjaardag vieren? Dan weet je nu wat er wél en niet mag.

Verjaardag vieren-2
Credits: Helena Lopes