Wat is het verschil tussen jaloers zijn en afgunst hebben?

Jaloers

Jouw droombaan die aan je voorbij gaat, dat perfecte paar sneakers die voor je neus worden weggekocht of je crush die er met je beste vriend vandoor gaat. Je bent er helemaal ziek van, maar ben je nu jaloers of afgunstig? Twee begrippen die vaak onbedoeld door elkaar worden gehaald, want het zijn wel degelijk twee verschillende gevoelens.

Jaloezie en afgunst: de verschillen

Jaloers zijn

Jaloezie is een soort zonwering die je voor je raam kunt hangen, maar dat is niet de jaloezie waar we het over hebben. Het is een gevoel waarbij je iets wenst te krijgen wat iemand anders heeft. Een pijnlijke emotie die steekt wanneer iemand in je omgeving iets heeft (of lijkt te hebben) dat jij ook graag zou willen. Het kan gaan om materiële dingen, maar ook karaktereigenschappen of relaties. Dit maakt het niet alleen een nare eigenschap voor de persoon die eronder lijdt, maar ook voor het onderwerp van die jaloezie.

Afgunst hebben

Afgunst is eigenlijk het lelijke stiefzusje en de overtreffende trap van jaloezie. Het verschil met jaloezie is dat je bij afgunst het de ander niet gunt om in het bezit te zijn van datgene waar je jaloers op bent. Eigenlijk gaat het dus bij afgunst meer om misgunnen. Het kan zelfs zover gaan dat je bepaalde acties onderneemt om iemand anders zijn bezit te kunnen ontnemen. Say whut?!  Sterker nog, in de meest extreme gevallen ben je zelfs bereid om daar een handje bij te helpen als die mogelijkheid zich aandient.

Of meerdere handjes. Dat laatste natuurlijk wel graag zo incognito mogelijk want niemand geeft graag toe afgunst te voelen en er zijn maar weinig mensen die het een aantrekkelijke eigenschap vinden. Afgunst is nou precies zo’n emotie waar je niet jaloers op hoeft te zijn.

Jaloers-2
Credits: Anna Shvets