Dit is het verschil tussen Tequila en Mezcal

Misschien ken je de één als het feestelijke shotje dat je met citroen en zout in je mik gooit en de ander als dat rokerige goedje met een gekke worm in de fles. Toch doen deze stereotypes tequila en mezcal tekort. Want qua smaak en complexiteit kunnen deze dranken zich meten met een goed rum of whiskey. Maar wat zijn ook alweer te verschillen?

De Mexicaanse sobrinos komen niet alleen uit hetzelfde land, maar worden ook allebei van de agaveplant gemaakt. Toch zijn ze wel degelijk verschillend. Esquire dook dieper in deze dranken en zette de verschillen voor je op een rijtje.

Verschil tequila en mezcal

Zoals we al aanhaalde worden zowel tequila als mezcal gemaakt van de agaveplant en alle drank die wordt gedistilleerd uit agavesap heet mezcal. Tequila kun je zien als een soort mezcal, net zoals bijvoorbeeld cognac een soort brandy is. Je mag het echter alleen tequila noemen als het uit de regio’s Michoacán, Guanajuato, Nayarit, Tamauli of Jalisco, waar ook de plaats Tequila ligt. Mezcal wordt in negen regio’s gemaakt, maar vooral in Oaxaca.

Credits: Rudy Prather

Het duurt minimaal zeven jaar voordat de ananasvorimige kern van de agaveplant (piña) kan worden geoogst, in tegenstelling tot één jaar bij druiven of graan. Tequila wordt slechts van één agavesoort gemaakt, de Weber Azul. Mezcal mag van meer soorten gemaakt worden.

Mezcal krijgt een rokerige smaak doordat de piña drie dagen in een afgedekt gat in de grond heeft gelegen met houtskool en lavastenen. On the other hand, bij tequila wordt de agave gestoomd in een oven, waarna vervolgens de piña tot pulp wordt geplet onder een ‘tahona’, een tweeduizend kilo wegende vulkaansteen die wordt rondgedraaid door een muilezel. De pulp wordt daarna in grote houten vaten in de open lucht bewaard, zodat gist zijn werk kan doen.

Distillatie

Na het fermenteren volgt de distillatie. Bij mezcal wordt dit gedaan in potten van klei, bij tequila in ketels. De blanke mezcal die dat ontstaat wordt ‘joven’ (jonge) genoemd, waarna de drank nog in een eiken- of bourdonvat kan rijpen tot een ‘reposado’ ( na één jaar) of een ‘anjer’ (tot drie jaar).

Van de bijna driehonderd agavesoorten zijn er ruim veertig geschikt voor distillatie. Al worden er 5 soorten het meest gebruikt. Een goede mezcal wordt gemaakt van honderd procent agave, maar het zijn de ‘mixten’ die het drankje zijn slechte naam én jou een enorme kater bezorgen.

Credits: Marlon Michelle Corado
Source :