De verschillen tussen uppers, downers en trippers

De effecten van drugs hangt natuurlijk af van de drug zelf, maar ook hangt van de setting en de mindset en waarin je jezelf bevindt. Drugs zijn in te delen in drie categorieën: uppers, downers en trippers. De setting is de omgeving waarin je het gebruikt. Zit jij ‘s avonds braaf thuis en volg je de richtlijnen op, dan is de omgeving waarin je gebruikt bekend terrein. Bij de setting speelt ook mee of je in je eentje gebruikt, met vrienden of misschien mensen die je minder goed kent.

Bij de mindset gaat het over jou zelf. Hoe voel je je? Spelen er dingen waar je niet blij mee bent of juist wel. Bedenk dus voordat je iets neemt goed hoe jij in deze pijlers staat. Twijfel je? Doe het dan gewoon niet.

Uppers

Drugs als MDMA, cocaïne en speed zijn uppers. Ze geven je energie en zorgen dat je ‘aan’ staat. Je krijg meer zelfvertrouwen en empathie, wat best fijn kan zijn in een tijd met veel onzekerheid. Maar uppers versnellen ook je hartslag en ademhaling, effecten die je lichaam herkent uit angstsituaties. Wanneer je niet helemaal lekker in je vel zit kan dit een gevoel van angst en paniek oproepen. Wanneer de upper uit begint te werken, kun je jezelf ook down en leeg voelen, omdat je heel je voorraad serotonine hebt uitgeput.

Downers

Alcohol, cannabis en ghb zijn voorbeelden downers. Deze middelen werken kalmerend en ontspannend. Je voelt je er chill en minder angstig door. Klinkt misschien een ideaal middel om alles wat er speelt even te vergeten. Toch zit hier gevaar aan. Als je jezelf al niet helemaal top voelt, kunnen downers dit gevoel versterken.

Zo zorgt de THC in cannabis bijvoorbeeld voor een high en actief gevoel, maar kan het je ook angstig of paranoïde maken. Veel last van angst, dan is het verstandig om even helemaal niet te blowen. Kan je het echt niet laten? Kies dan voor cannabis met lager percentage THC en een hoger percentage CBD. Hier kan iemand die bij de coffeeshop werkt je bij helpen.

 Trippers

LSD, paddo’s, ketamine en 2C-B zijn trippers. Ze hebben invloed op je bewustzijn en hebben hallucinerende effecten. De wereld ziet er even helemaal anders uit. Lichten worden vervormd, geluid klinkt anders en je zintuigen houden je voor de gek.

Ook voor trippers geldt: als je niet lekker in je vel zit, kunnen deze gevoelens versterkt worden en je trip beïnvloeden. Hierdoor  kan je in een bad trip komen.

Ken de risico’s

Drugs gebruiken is natuurijk nooit zonder gevaar. Neem geen onnodige risico’s en put je lichaam ook niet teveel uit. Kies daarom voor een lagere dosering dan je normaal zou doen en combineer je drug niet met alcohol, andere drugs of medicijnen.

Credits: Pixabay