De vier soorten drinkers: welke ben jij?

soorten drinkers

Heb je al eens nagedacht over waarom je eigenlijk alcohol drinkt? Is het voor de gezelligheid of omdat je er nood aan hebt? Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik het gezellig vind om een drankje te drinken, maar kan doordeweeks goed zonder. Dat wil niet zeggen dat ik  doordeweeks geen alcohol drink, maar ik denk dat ik wel zonder zou kunnen;).

Er bestaat een model dat het ‘Motivational model of alcohol use’ wordt genoemd. Dit model beweert dat we drinken omdat we een bepaalde verandering verwachten in hoe we ons voelen nadat we alcohol drinken. Interessant.

Vier categorieën

Het model is oorspronkelijk ontwikkeld om alcoholverslaving te behandelen en gaf meer inzicht tot wat mensen motiveert om te drinken. Ervan uitgaand dat mensen drinken om positieve gevoelens te verhogen of negatieve gevoelens te verminderen worden alle motieven ingedeeld in vier categorieën.

Sociale drinker

Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar drinkmotieven van tieners en jonge volwassenen. Volgens meerdere studies zouden sociale motieven de meest voorkomende reden zijn om te drinken. Sociaal drinken vergroot de kans op plezier met je vrienden en past binnen het kader van sociaal tijdverdrijf. Daarnaast zou drinken voor sociale motieven samenhangen met matig alcoholgebruik. Dan kennen ze mijn vrienden nog niet…

Soorten drinkers

Aangepaste drinker

Geloof het of niet, heel wat mensen drinken om erbij te horen en durven daarom moeilijk een glaasje af te wijzen. Waar ze zelf het liefst geen alcohol zouden drinken zorgt sociale druk ervoor dat ze toch gaan drinken. Slapjanussen.

De effect-drinker

Mensen in deze categorie drinken omdat ze zichzelf dronken willen voelen. Zij willen graag sensaties voelen en ook risico’s durven nemen na het drinken van alcohol. De nood is er niet, maar men gaat wel tot het gaatje om het zatte gevoel te ervaren. Kijk, dit komt me dus bekend voor.

In welke categorie je ook valt, alcohol is en blijft natuurlijk slecht voor je. Het brengt allerlei vervelende aandoeningen met moeilijke namen met zich mee. Let dus op met de hoeveelheid alcohol die je tot je neemt.

De tobbende drinker

Er zijn ook mensen die graag drinken om problemen in hun leven het hoofd te bieden. Deze groep zit met problemen, kunnen de druk niet en zit met angst of zelf depressies. Alcohol laat hun deze problemen vergeten. Voor even dan. Als deze mensen hun problemen telkens willen oplossen met alcohol, kan dat een gewoonte worden en effect hebben op lange termijn. Alcoholverslaving alert!

soorten drinkers

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *