De vijf-seconden-regel: feit of fabel?

Vijf-seconden-regel

Ouch, je bent officieel de grootste klungel ter wereld.  We kennen allemaal wel het moment dat we een heerlijke snack in onze handen hebben en net een hap willen nemen. Met de juiste concentratie en een klein beetje gevoel voor hand-oog coördinatie mik je de snack in je smoel. Als alles goed gaat natuurlijk.

Helaas gebeurt het ook weleens dat je je mond mist en dat de snack op de grond terecht komt. Wat is het eerste wat in je opkomt? Eureka, de vijf-seconden-regel! Zo snel als de snack op de grond viel, ligt deze niet veel later weer lekker in je mond. Maar is de vijf-seconden-regel nou echt waar of is het een fabeltje? Mellowed zocht het voor je uit!

Is de vijf-seconden-regel een fabel of is het echt?

Uit een onderzoek van de Amerikaanse Rutgers University blijkt dat de vijf-seconden-regel volledige lariekoek is. Tijdens het onderzoek zijn ze stukjes van fruit, snoep en brood gaan testen. Ze lieten de hapjes op gekweekte bacteriën vallen en gingen meten of deze op het voedsel bleven zitten. Wat blijkt, na 0,1 seconde zaten er op alle stukjes bacteriën.

Maar is het dan echt slecht als je jouw eten opeet nadat je het hebt laten vallen? Dat ligt eraan. Tussen alle bacteriën kunnen bacteriën zitten waarvan je ziek kun worden. Je kan dus wel gewoon blijven smikkelen van eten dat op de grond is gevallen. Is het nou de beste keuze? Dat is het niet, maar het kán dus wel.

Vijf-seconden-regel
Foto: Phillip Goldsberry

Eten van de grond is niet alleen maar slecht

De vijf-seconden-regel is zo gek dus nog niet. Ondanks dat we misschien bacteriën in ons systeem krijgen, is het lichaam er ook voor gemaakt om deze indringers aan te pakken. De hoeveelheid van bacteriën is wel cruciaal, dus hoe sneller je het eten van de grond afhaalt, hoe minder bacteriën er op kunnen komen. Toch is de tijd niet het belangrijkste waar je op moet letten.

Het allerbelangrijkste is namelijk of je iets zachts of vochtigs of juist iets hartigs laat vallen. Tijdens het onderzoek zat de vochtige watermeloen bomvol met bacteriën terwijl een snoepje na vijf minuten op de grond nog steeds redelijk fris was. Twijfel je dus om iets van de grond toch op te eten? Doe dit dat niet bij voedselwaden die vochtig zijn zoals watermeloen of een ijsje. Kies dan voor een hard snoepje of een chipje, of pak gewoon een nieuwe. Whatever floats your boat.

Vijf-seconden-regel
Foto: Wade Austin Ellis
Source :