Vinyl haalt voor het eerst in Nederland de cd in

Vinyl-1

Hoewel de fysieke verkoop van muziek vorig jaar opnieuw keihard gedaan is, is er een uitzondering: vinyl. Er werden meer lp’s verkocht dan een jaar eerder en heeft daardoor in Nederland nu de cd ingehaald. Dat meldt de NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie.

Nederlandse muziekindustrie

De Nederlandse muziekindustrie boekte voor het zesde jaar op rij een hogere omzet dan het jaar daarvoor. In 2020 ging het om een stijging van 9,8%, oftewel 225,8 miljoen euro.

De stijging was vooral weer te danken aan de groei van inkomsten uit streamingplatformen zoals Spotify en Apple Music. Streaming was vorig jaar verantwoordelijk voor 82% van de totale omzet. Betaalde downloads zijn slechts goed voor 1,4%.

 Vinyl haalt cd in

Good old cd’s brachten in 2020 nog maar 16,9 miljoen euro in het laatje, terwijl het aandeel van vinyl nu op 17,1 miljoen euro uitkomt. Volgens de NVPI domineert Danny Vera de jaarlijst voor aantal verkochte lp’s in Nederland.

De omzet van vinyl steeg daardoor in Nederland in een jaar tijd met 11%. Deze trend zie je niet alleen terug in Nederland, maar wereldwijd.

Nederland op plek 10 wereldwijd

De organisatie van de internationale muziekindustrie IFPI meldt dat wereldwijd de totale muziekomzet met 7,4% steeg. Nederland staat qua omzet op de tiende plaats in de wereld en blijft daarmee een belangrijke markt op het gebied van muziekconsumptie.

Vinyl-3
Credits: Mitchel Lensink